Tar och lägger upp det här receptet/tipset som fanns med förra året på bloggen ....Tycker det är värt att upprepas.
Jag har fortfarande kvar av min romkruka sen i höstas och den klarar sig fin fint i kylskåpet ännu :-)

Jag har börjat fylla min ROMKRUKA med goda bär och frukter !!!

Att börja fylla krukan/glasburken tidigt under sommaren och sen varva säsongens bär med socker och rom är ett fantastisk sätt att "spara sommaren till senare". Sen är det bara att ha tålamod .... ju längre den står desto härligare smak. Under senhösten och vintern kan du sen avnjuta några skedar Rumtopf till glassen, pajen eller chokladpuddingen

Tyvärr missade jag en del av de mogna bären i stugan eftersom vi var på annat håll .... men normalt sätt så plockar jag körsbär, hallon, jordgubbar, smultron, röda och svarta vinbär mm. mm. Jag har fyllt på min "kruka" med lite av varje, men har varit dålig på att fotografera .... jag skall ändå visa er hur jag gör så ni får en uppfattning om själva tekniken. Att använda frysta bär är ingen god idé .... när bären smälter så blandas romen ut med vattnet och alkoholhalten minskar dramatiskt (vilket gör hållbarheten sämre).


Allt som behövs är:

- En stor glasburk med tillslutande lock (syltburkar och syltkrukor
finns i alla möjliga storlekar i de flesta affärer så här års)
- Rom med så stark alkoholhalt som möjligt, helst 50% (ju starkare, desto bättre hållbarhet),
men jag hade bara Bacardi hemma så det får fungera den här gången ;-)
- Massor av Färska Bär: Hallon, Blåbär, Jordgubbar, Körsbär, Plommon, Persika,
Björnbär, Odon, Smultron eller vad du hittar i skogen/trädgården/på torget eller i affären ;-)
- Strösocker

GRUNDREGEL : 2 delar bär = 1 del strösocker

Här ett underbart recept på enbart Körsbär i Rom .... 

  • Bären du skall använda skall vara nyplockade, ej skadade eller angripna, hela och rena från smuts. Skölj INTE bären eftersom de suger åt sig så mycket vatten

  • Väg upp bären. Till den mängd bär du har skall du använda ungefär hälften mängd strösocker.
    Så .... tex. med 500 gram bär skall du använda minst 250 gram strösocker. Jag sockrar oftast lite mer än hälften .... men en bra grundregel är 2 delar bär och 1 del socker
  • Varva bär och socker i glasburken/krukan

  • Fyll på med rom så det täcker bären och sockret

  • Förslut burken och vicka den lite fram och tillbaka så att sockret blandar sig med bären och romen

  • Du kan också röra försiktigt i burken .... akta så du inte krossar bären bara ....

  • Nu är det bara att förvara din romkruka i kylskåpet. Fyll på med bär eller frukt efter hand och glöm inte att tillsätta ytterligare socker då. Viktigt är att bären alltid är täckta med sprit eftersom det annars kommer att börja mögla. Vänd din romkruka någon gång i veckan om du kommer ihåg .... så sockret på botten har en chans att lösa sig med spriten

  • Sen är det bara att vänta .... minst några veckor innan du serverar den första gången. Avnjut din romkruka till glass, moussé, som tårtfyllning eller i andra desserter. Romkrukan fyller du med mer frukt och bär vart efter du tar ifrån den. Jag fyllde nyss på med plommon, persika och mer blåbär .... Se till att romen alltid täcker frukten så kan du spara din romkruka hela hösten och vintern. 
  • TILLÄGG APRIL 2016: Vi äter nu av Romkrukan med Körsbär som jag gjorde i Juli 2015 ..... blir bättre och bättre ju längre den står .... så mumsigt :-)


Jag får återkomma under hösten med resultatet ;-)