Ett lättbakat knäckebröd, vem som helst kan fixa det !

 Jag tycker t
orrjäst är en gåva från ovan och det finns inga ursäkter
att slippa baka när man har det i skafferiet ;-) Här använder jag torrjästen,
precis som i flera andra recept på bröd här i bloggen

Detta runda knäcke har en lätt "touch" av anis, fänkål och kummin ...
en härlig smak som passar perfekt till kryddiga/starka ostar

Du behöver till ca 30-40 bitar :

25 gram Torrjäst (en halv påse)
4 dl Vetemjöl
4 dl Fint Rågmjöl (+ 1-2 dl vid utbakning)
2 tsk Salt
2 tsk färdigblandad Brödkrydda (kan vara lite mer)
2 tsk mald Spiskummin (kan vara lite mer)
2 msk Honung
4 dl Mjölk, valfri sort

Brödkryddor smakar och luktar alldeles underbart att använda i knäckebröd. Det sprider en härlig doft i köket när man bakar :-)

Att blanda deg för hand fungerar naturligtvis också bra .... men det är tungt och tar lång tid. Själv kör jag med en riktig assistent i köket. Han heter Krups och har varit med i snart 2 år nu :-)

  • Degen gör du genom att blanda mjölsorterna, kryddor och torrjäst
  • Fyll sedan på med mjuk, rinnig honung och mjölk (kall eller rumstempererad)
  • Knåda degen länge och väl tills den blir blank och smidig
  • Bättre att degen är lite mjuk än för fast och hård

  • Låt nu degen jäsa under en bakduk i minst 60 minuter (kan ligga där mycket längre om det inte passar att baka ut den just efter en timme)

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den
  • Dela degen i ett par, tre bitar och kavla en i taget. Bäst är att använda en kruskavel, annars blir det till att picka bröden väldigt noga innan du gräddar dem. Om du inte använder kruskavel eller pickar brödets yta med gaffel eller provsticka innan gräddning kommer det att bildas stora luftbubblor i brödet. Hur det ser ut då, kan du se i receptet: Hårt bröd med Graham och Havssalt

  • Degen skall kavlas så pass tunt att du nästan ser bakbordet under. Tror att du kan se på bilden hur ytan skall se ut
  • Använd en skål, ett lock eller någon annan rund form som kan passa att stansa ut runda kakor med. Mina bröd blev ungefär 10-12 cm i diameter

  • Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper
  • Värm ugnen till 225 grader

  • Grädda knäckebrödet mitt i ugnen i ca 5 minuter, sen vänder du kakorna upp och ner .... och gräddar ytterligare 3-5 minuter eller tills kanterna börjar få färg

  • Låt knäckebrödskakorna ligga kvar på den varma plåten en stund
  • Lägg sedan brödet på ett galler för att kallna helt och torka
  • Om knäcket inte är knäckigt så bli inte panikslagen ;-) Låt bara brödet ligga framme i rumstemperatur under natten så torkar det snart
  • Hårt bröd skall alltid förvaras i brödburk, öppet i brödkorg eller i papperspåse. ALDRIG i plastpåsar