Att köpa sushi på restaurang är inte en billig historia. Vill du ha fin rå fisk som tonfisk eller stora havsräkor så är det klart att även den hemlagade sushin blir kostsam. Men prova vår favorit sushi, så kostar den bara en bråkdel av priset som du skulle fått betala ute. Sist lagade vi sushi för närmare 8 personer för  200-250:-. Hur många skulle kunna äta ute för den summan ?

Vissa ingredienser och tillbehör är lite kostsamma vid första inköpet, men de finns i gengäld kvar till nästa gång du skall tillaga sushi. Jag har otroligt svårt att uppskatta hur mycket ris som går åt till ett visst antal personer, men titta på förpackningen och få en liten uppfattning om mängder

Inköpslista:

1 pkt Sushiris
1 flaska Japansk risvinäger (blir mycket över)
Strösocker (några matskedar)
1 pkt Sushi Noriblad (algblad)
Bambumatta, att rulla sushin med. Finns med i start kit eller säljs separat
1 tub Wasabi (blir massor över)
Japansk soja (blir massor över)
(Inlagd ingefära som tillbehör, om man tycker om det)
1-2 pkt Crabsticks/Suramisticks
1 fryst laxfilé (hanteras varsamt och med god hygien eftersom den skall ätas rå)
Paprika röd eller gul
Avacado
Gurka

  • Koka riset efter förpackningens instruktioner. Det brukar i korta drag innebära att riset skall sköljas, sedan ligga i vatten och svälla innan det kokas. Följ anvisningen noga.
  • Koka upp lika delar risvinäger och socker, följ anvisningarna för hur stor mängd du behöver till den mängd ris du kokat.
  • När riset är färdigt och har börjat svalna häller du blandningen över och blandar väl. Använd händerna.


Så här går du tillväga :

  • Skär grönsakerna i tunna stavar
  • Skär crabsticks en gång på längden. Spar några som du delar i rektanglar, dessa skall ligga på toppen av risbollarna senare
  • Laxen skär du med vass kniv i fina fyrkantiga bitar, ganska tunna. Tänk hela tiden på hur noga det är med hygienen och att förvara den kallt under hela tillagningen. Byt dessutom kniv och skärbräda när du hanterat laxen

  • Följ instruktionerna på bilden ovan. Lägg ut Noriblad med den blanka sidan ner och perforeringarna på bladen i vågrät riktning på bambumattan. Den skall gå lätt att rulla ihop. Fyll på med ris, tryck ut försiktigt tills det blir ett tunt, jämt lager.
  • Fyll från ditt håll sett med crabstick, avacado och valfri grönsak. Om du vill kan du försiktigt "dutta" på lite, lite wasabi, annars spar du det till servering
  • Rulla nu ihop hårt med hjälp av mattan. Rulla och tryck, rulla lite till .... och tryck. Fukta den yttersta delen av noribladet så att rullen klibbar ihop och inte rullar upp. Att rulla sushi kan jämföras med att göra rulltårta, bullar eller pizzabullar. Viktigt att rullen blir ganska fast, så inte allt ramlar isär när det är dags att skära bitar
  • Låt rullarna vila i kylskåpet och skär dem i bitar med vass kniv strax innan servering
  • Om du vill göra fler modeller kan du nu ta lite ris och forma till bollar eller kuber
  • Om riset klibbar fast för mycket på fingrarna provar du bara att fukta dem med lite vatten när du rullar
  • Dekorera varje liten boll eller kub med en knivsudd wasabi. Lägg lax eller crabstick på toppen. Låt fantasin flöda och piffa upp med en gurkbit eller paprikastrimla

  • För lite mer festliga sushi bitar kan du klippa tunna remsor av noriblad och snurra runt risbollen/riskuben. Håller dels fisken på plats, men ser också väldigt dekorativt ut. Tänk på att fukta kanterna på algbladet, så det "limmas" ihop i skarven
  • Förvaras i kylen
  • Servera med wasabi och japansk soja
  • Den inlagda ingefäran kan serveras som tillbehör om så önskas
  • Låt gästen äta och doppa sina bitar med pinnar

Bra att veta:

Sushi gjord på crabstick eller endast grönsaker kan förvaras många dagar i kylskåp. Det är bitarna med rå fisk som man skall ha mer respekt för. Att vara noga med hygienen, inte peta på fisken efter att du gjort dina bitar, att alltid hålla fisken kall, inte spara bitarna om de legat framme flera timmar osv gör att du undviker obehagliga överraskningar.

Fisk som ska ätas rå bör alltid ha varit fryst innan p g a de parasiter som fisk kan innehålla. Livsmedelsverket har under året faktiskt tagit bort rekommendationen att just laxen måste frysas innan förtäring, eftersom det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter (läs artikeln här). Men jag håller mig fortfarande till rådet att bara använda fryst fisk till sushi.