(Det här receptet la jag in för 2 år sen, men lyfter det nu igen när BLÅBÄRS tiderna åter är här)

Letade bland gamla recept för att finna lite inspiration till blåbärskakor eller pajer och hittade längst bak i pärmen detta recept. Det är daterat 2002 och jag minns mycket väl att jag fick receptet av en god vän .... vi jobbade dessutom ihop på den tiden och om nätterna bakade vi ofta fikabröd som vi serverade när dagpersonalen kom på morgonen. Det hände sig även att någon av våra patienter smög sig upp och provsmakade när de vaknade till doften av nybakt :-) Eftersom mina arbetsuppgifter numera inte tillåter att jag bakar på arbetstid, så blir det desto mer här hemma ;-)

Bärkakan är lätt att göra, få ingredienser och bären kan du variera efter smak och tillgång.
Hallon är jättegott och likaså röda vinbär


Till en långpanna med måtten 25 x 35 cm (eller något större):

4 Ägg
4 dl Strösocker
4 dl Vetemjöl
1 kryddmått Bakpulver (i originalreceptet finns detta inte med)
300 gram smält Margarin eller Smör
ca 6-7 dl Blåbär (eller hallon, vinbär, körsbär ...)

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ägg och socker vitt och fluffigt

  • Tillsätt mjöl och bakpulver. För en kompaktare kaka kan du utesluta bakpulvret om du vill
  • Vispa till en slät smet

  • Smält margarin eller smör i en kastrull

  • Blanda nu ner det smälta smöret och vispa försiktigt in det i smeten

  • Klä en ugnsfast form eller långpanna med bakplåtspapper som går upp på sidorna. Min form var runt 25 x 30 cm, men då blev kakorna väldigt höga. Välj en större form om du vill ha plattare kakor

  • Fördela smeten i formen

  • Strö dina bär över smeten, de behöver inte petas ner

  • Grädda kakan en liten bit nedanför mittfalsen. Den är klar när mitten av kakan har "stannat", dvs. när provstickan visar att kakans mitt har torkat till. Övergrädda inte kakan då den bara blir torr. I min ugn tog det ca 35-40 minuter, men då var min kaka ganska hög. Tänk på att det kan gå fortare om du har en plattare kaka (alltså större form)

  • Lyft försiktigt ut kakan med hjälp av bakplåtspappret och låt kakan svalna något
  • Pudra florsocker på som dekoration och skär kakan i lagom stora serveringsbitar

  • Serveras med fördel tillsammans med vaniljsås eller vaniljkräm. Till en varm kaka funkar vaniljglass också strålande .... som får smälta härligt över kakan .... mmmm

För att inte hela kakan skall slinka ner direkt kan jag meddela att :
DET GÅR BRA ATT FRYSA DEN .... ha ha ha