En otroligt saftig och smaskig plommonkaka !
Kontrasten mellan syrliga plommon, själva kakan och den sockersöta toppingen är underbar. Jag passade på att baka flera stycken nu när jag hade så mycket plommon i trädgården, sen har jag fryst in så det finns gottigott när det kommer oväntat besök (eller när jag blir sötsugen nån kväll under hösten)
Det här receptet är nästan identiskt med Saftig Äppelkaka (Fyriskaka)

Till en rund kaka i springform behövs:

150 gram smält Smör
2 dl Strösocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Mjölk
ca 400 gram Plommon, urkärnade och skurna i tunna klyftor
Rörsocker eller vanligt Strösocker till toppingen

Smör och ströbröd till formen

  • Dela plommonen och ta bort kärnan
  • Skär varje plommonhalva i klyftor, ganska tunna
  • Tillsammans skall den färdigskurna frukten bli ca 400 gram

  • Smält smöret på låg värme, ställ det sedan åt sidan
  • Värm upp ugnen till 175 grader (jag kör varmluft)

  •  Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt på högsta hastighet (elvisp eller assistent gör det lättast)

  • Blanda mjöl och bakpulver som du sedan häller ner i äggblandningen
  • Tillsätt mjölkskvätten och det smälta smöret under omrörning/vispning

  • Vispa tills du har en jämn och krämig smet 

  • Smöra springformen (den med löstagbar kant)
  • Täck hela formen med ströbröd genom att skaka runt det och häll sedan bort överflödet. Du kan knacka lite på formen över diskbänken, så inte alltför mycket brödsmulor blir kvar och fastnar på kakans kant
  • Häll smeten i formen

  • Tryck ner plommonklyftorna i smeten, gärna i ett fint mönster. Det ska vara mycket plommon .... och tryck till ordentligt så de kommer ner en bit i smeten
  • Strö rörsocker över kakan för att få en krispig och söt yta efter gräddning

  • Grädda plommonkakan långt ner i ugnen under ca 30-40 minuter .... oftast är den klar efter en halvtimme, men känn efter på mitten så att kakan stelnat (utan för den skull vara snustorr) 

  • Ta ut kakan och låt den svalna i formen innan du försiktigt lossar kanten på formen
  • Servera den gärna ljummen med vaniljsås, grädde eller glass

 Går jättebra att frysa in ..... blir som nybakad efter ett par minuter i micron