Vitt bröd, likt formfranska, men lite roligare

Med samma deg kan du göra både matgiffel för
bjudningen och småfranska till morgonkaffet


Du behöver :

50 gram Jäst
6 dl ljummet Vatten
1 msk Salt
1½ msk Socker
2 msk Olja
2 dl Havregryn
12 dl Vetemjöl

  • Lös upp jästen i det ljumna vattnet
  • Blanda i resten av ingredienserna men spar lite vetemjöl till utbakning
  • Knåda till en deg, för hand eller i maskin
  • Låt jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt
  • Använd den sista gnuttan mjöl om det behövs
  • Dela degen i 2 bitar
  • Kavla eller dra ut den ena degen till en trekant
  • Rulla degen och forma till en giffel
  • Lägg på plåt med bakplåtspapper

  • Den andra degen delar du i ca 15-17 bitar
  • Forma varje bit till ett runt bröd
  • Lägg på plåt med bakplåtspapper

  • Låt bröden jäsa ytterligare, ungefär i 45 minuter
  • Gör små snitt i de små formbröden
  • Pensla bröden med uppvispat ägg

  • Strö på sesamfrön

  • Grädda dom små bröden i 225 grader, ca 15 minuter
  • Grädda giffeln i 225 graders ugnsvärme i 12 minuter
  • Sänk värmen till 175 grader och grädda giffeln ytterligare i 12-15 minuter

  • Låt bröden svalna under bakduk

Ät och njut !


Prova det färska brödet med ost och marmelad eller rosta brödet när det inte
längre är dagsfärskt. Lika bra eller bättre än vanlig formfranska från affären :-)

Går också bra att frysa in, giffeln kan delas i 2 delar.
Men det kan också vara trevligt att bjuda gäster på
en fin matgiffel som kan skäras upp av var och en