Måste säga att det är ganska smidigt med tacogratäng, mindre hackande, mindre kladd och mindre skålar att förvara i kylen efter middagen ;-)
När du gör tacogratäng är det bara att anpassa innehållet till dina (eller gästernas) behov. Här äter vi allt, men sonen plockar oftast bort jalapenos och oliver .... Använd annars paprika, majs eller tomat i gratängen, eller strunta i allt extra och servera det på sidan om istället

Du behöver till en stor form (ca 6 personer):

500 gram Nöt el. Blandfärs
2 påsar Taco Spice Mix krydda
2 gula Lökar
1 msk Olja (att steka i)
500 gram Krossade Tomater
200-300 gram Nacho el. Tortilla chips
Svarta urkärnade Oliver (½ liten burk)
Grön Jalapenos (valfritt antal)
200 gram Cream Cheese (typ Philadelphia orginal)
Ca 3-4 dl riven Ost

  • Hacka löken i små bitar

  • Värm en stekpanna med lite olja
  • Fräs köttfärs och lök

  • Strö över 2 påsar tacokrydda (endast 1 om du vill ha en mild variant)
  • Tillsätt krossade tomater
  • Rör om ordentligt och låt såsen puttra i 5-10 minuter på medelhög värme

  • Lägg ett tunt lager chips i botten på en ugnsfast form
  • Fördela hälften av köttfärsen på chipsen
  • Lägg några oliver och jalapenos på färsen
  • Strö ett tunt lager riven ost uppe på

  • Sen är det bara att fortsätta varva. Chips, färs, jalapenos, oliver och ost
  • På toppen klickar du ut mjukosten i små klumpar, strör över riven ost och ev. fler oliver och jalapenos.
  • För att vara snäll mot dom som inte gillar oliver och jalapenos kan man ju faktiskt lägga dem alla på toppen, så att de lättare syns och kan plockas bort. Vi gillar ju smakerna så därför varvar jag in dessa i rätten, men det är ju valfritt ....

  • För att göra gratängen lite festligare kan man sticka ner chips på sidorna av formen, antingen före gratinering (vilket gör chipsen lite rostade och bruna i ugnen) eller när formen kommer ut ur ugnen och skall serveras

  • Gratinera din tacogratäng mitt i ugnen, ca 200 graders värme, 10-15 minuter. Men håll koll på ytan så den inte blir för mörk under gräddningen !

  • När gratängen står i ugnen kan du skära lite grönsaker att servera som tillbehör. Majs, gurka och tomat funkar alltid
  • Gräddfil och tacosås i valfri styrka bör också finnas med på bordet vid servering :-)
  • SMAKLIG MÅLTID !!!