På max en timme har du bakat 2-3 plåtar kryddigt hårt bröd .... helt utan jäst

Gillar du smakerna av anis, fänkål och kanske dessutom lite extra salt så föreslår jag att du försöker dig på detta enkla bröd. Personligen tycker jag det är spännande med smaker i knäckebröd och jag brukar ofta prova nya varianter, nya kryddblandningar och med eller utan flingsalt på toppen

Du behöver :

50 gram Smält Smör
3 dl Fint Rågmjöl
3 dl Rågsikt
1 tsk Salt
1 msk Anis
(hel)
1 msk Fänkål (hel)
2 dl rumstempererat Vatten

ev. Flingsalt om du vill strö det över brödet vid utbakning

  • Smält smöret och låt det svalna

  • Hacka/stöt dina kryddor lätt i en mortel eller krossa dem lätt i mixer. Du kan köpa färdigmalda kryddor också, men jag tycker det blir mycket godare när det finns spår av bitar i brödet sen

  • Blanda alla ingredienserna i en bunke men spar ½ dl mjöl av någon sort till utbakningen
  • Knåda med maskin eller för hand

  • Dela degen i 2 delar och kavla ut degen ganska tunt. Använd lite av mjölet på bakbordet så att degen inte fastnar. Först kavlar du med vanlig kavel och sen med kruskavel. Har du ingen kruskavel kan du istället kavla ut degen och göra klart bitarna ..... sen ta en gaffel och picka en massa hål i bröden innan du gräddar dem

  • När degen är riktigt tunn skär du den i lagom stora bitar. Välj själv hur stora brödbitar du vill ha
  • Tillhör du dem som inte kan få nog av salt ? Strö några flingor av flingsaltet på brödbitarna och kavla en extra gång med kaveln så de trycks fast ordentligt
  • Lägg bitarna på bakplåtspapper. Min deg räckte till nästan 3 fulla plåtar med bröd
  • Sätt ugnen på 200 grader. Jag använde varmluften och kunde därför grädda två plåtar i taget

  • Ställ in plåten/plåtarna mitt i ugnen
  • Grädda mellan 10-12 minuter beroende på hur tunt eller tjockt du kavlat degen
  • Du kan vända brödet i slutet av gräddningen om du vill .... då torkar det snabbare

  • Ta ut plåten och låt brödet ligga kvar på den varma plåten så länge som möjligt. Om brödet inte är riktigt hårt ännu, låt det bara ligga framme i rumstemperatur så har du snart ett knaprigt hårt bröd