VARNING !!! Livsfarligt god !!!

Kladdigaste kladdkakan med seg, söt kolakräm ... tryffel och salta jordnötter .... vad säger man ?
Hittat olika recept på kladdkakor när jag surfade runt bland hemsidor och bloggar men fastnade för den här. Naturligtvis kunde jag inte följa receptet utan gjorde min egen variant ;-)

Den var lätt att göra och försvinnande god. Det svåraste var hur länge kakan skulle vara i ugnen .... tog ut och kände på den flera gånger. Inte gott om den rinner, men eftersom den skall stelna i kylen sen så får den inte heller övergräddas

Med glass eller grädde till blir den här Snickerskladdkakan till en underbar dessert,
ja, till och med som alternativ till tårta :-)

Använd en rund form med löstagbar kant, en SPRINGFORM

3 Ägg
4 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
1 nypa Salt
2 dl Vetemjöl
150 gram smält Smör el. Margarin
1 burk färdig Karamelliserad Mjölk
(inte den söta, kondenserade mjölken utan den KARAMELLISERADE,
alltså den som är färdigkokt kolakräm. Se bilden)

Smör och Ströbröd till formen

200 gram mörk Choklad (block eller nån finare variant)
0,75 dl Grädde
ca 2 dl Saltade Jordnötter

  • För bästa resultat så rekommenderar jag att du spänner fast ett bakplåtspapper i botten på springformen. Allt blir så mycket lättare sen när kakan skall ur formen. Bara att lägga pappret på botten och sedan lägga kantringen runt som vanligt och spänna till (minskar också risken för läckage)
  • Smöra hela formen, botten och sidor. Skaka runt lite ströbröd i formen så att kakan inte fastnar sen. Knacka ur överflödigt ströbröd 
  • Värm ugnen till 175 grader (jag använde varmluftsfunktionen)

  • Vispa ägg och socker till en fluffig vit smet (gasa på för fullt)
  • Tillsätt vaniljsocker, kakao, mjöl och salt
  • Nu behöver du inte vispa lika kraftigt ..... 

  • Smält under tiden smöret i en kastrull på svag värme
  • Häll sedan smöret i chokladsmeten under omrörning/lätt vispning 

  • När allt blandats samman och smeten är slät, jämn och fin (och väldigt god .....) häller du den i formen

  • Fördela den jämnt ....
  • Öppna konservburken med den karamelliserade mjölken (.... ta ett smakprov vettja ....) och klicka ut kolakrämen lite här och där i chokladsmeten. Tänk på att kolan skall skedas ner i små klickar så inte allt samlas på ett ställe. Lägg den mesta kolan utåt kanterna eftersom det blir väldigt kladdigt om allt hamnar på mitten  

  • Grädda kakan längst ner i ugnen under ca 25-30 minuter (kan ta både kortare och längre tid, håll koll)

  • Kakan skall vara "geggig" och seg på mitten, men inte lös .... 
  • Låt kakan svalna lite i formen och ställ sen in den i kylskåpet. Där ska den stå tills den är helt kall 

  • När kladdkakan kallnat är det dags att göra den mumsiga snickers toppingen :-) 
  • Lägg ca 200 gram mörk choklad i en kastrull
  • Häll över grädden, lite mindre än en deciliter (ca 0,75 dl)

  • Sakta värmer du upp choklad och grädde så att de smälter
  • Rör mest hela tiden och se till att det inte blir för varmt ..... 
  • När all choklad smält rör du kraftigt i smeten så den blir blank och fin 

  • Tillsätt rikligt med salta jordnötter i chokladsmeten, men spar lite till dekoration
  • Låt den kalla kakan vara kvar i formen och bred nu ut choklad tryffeln i ett jämnt lager 

  • Dekorera gärna med jordnötterna som är kvar
  • Sen är det bara att ställa tillbaka kakan i kylskåpet igen .... chokladtryffeln måste stelna

  • Efter nån timmes väntande är det nu äntligen dags att provsmaka !!!
  • Använd en tunn, vass kniv och dra försiktigt runt kanten på kakan INNAN du försöker öppna den löstagbara kanten på formen. Chokladtryffel och kola kan ha fastnat på kanterna. Med ett bakplåtspapper under är det sedan bara att dra över kakan till ett trevligare fat

  • Bäst är att kakan får stå framme en liten stund innan servering även om den sedan skall förvaras i kylskåp. En kylskåpskall kaka kan vara lite hårt att skära i
  • Servera med grädde eller glass ..... å njuuuut !!!!

(kan även frysas och sedan tinas i rumstemperatur)