Min absoluta favvo under sommaren är denna härliga potatis sallad
med fetaost, soltorkade tomater, oliver och färska kryddor.
Serveras kall eller rumstempererad, som huvudrätt, tillbehör eller utflyktsmat.
Perfekt att använda överbliven potatis från gårdagens middag ....


Du behöver till 3-4 personer (beroende på om du serverar
som huvudrätt eller som tillbehör till grillat)

15-20 små Färskpotatisar
10-12 Soltorkade tomater i olja (ca 150-200 gram)
ca ½-1 dl Olja från de soltorkade tomaterna
ca 150 gram Fetaost alt. Salladsost
25-30 urkärnade Svarta Oliver (ca 75-100 gram)
1 handfull färsk Basilika och Persilja (Bladpersilja är också gott)
ca 1 tsk Flingsalt

  • Om du inte har kokt färskpotatis över från gårdagen börjar du med att koka en ny omgång. Skölj noga och skrapa eller borsta potatisarna rena. Godast är om du använder de små potatisarna ..... eller varför inte små delikatesspotatisar

  • Salta vattnet ganska rikligt och låt potatisen koka tills potatisen är färdig (testa med provsticka). Överkoka inte potatisen, bättre att den är lite fast så den inte bara ramlar sönder i salladen
  • Häll av kokvattnet och låt potatisen svalna helt

  • När potatisen är kall skivar du den i 4-5 mm skivor. Behåll skalet på

  • Häll av oljan från de soltorkade tomaterna, spara den på sidan om
  • Skär tomaterna i små fina strimlor
  • Tärna fetaosten (eller använd färdigtärnad på burk)
  • Blanda potatis med fetaost, soltorkade tomater och svarta oliver. Välj mängd efter tycke och smak .... receptet baseras på "mina smaklökar". På tal om lökar ... att tillsätta tunt skivad rödlök är också riktigt gott vilket jag gör ibland

  • Använd färska örter .... basilika och persilja gillar jag allra bäst. Hacka den med kniv eller klipp med en sån här örtsax som jag nyligen fick av mamma i gåva ..... riktigt smidig :-)

  • Tillsätt örterna, lite av oljan från tomaterna och några nypor flingsalt
  • Blanda runt allt försiktigt så att oljan blandar sig med alla ingredienser. Tycker du att det ser torrt ut så tillsätter du bara mer av oljan (de tomater som ligger i en örtmarinad/kryddad olja är absolut de godaste, eftersom det sitter såååå mycket smaker i den)

  • Servera som huvudrätt med nygräddade baguetter eller som en liten förrätt innan du startar grillen .... perfekt att ha med på utflykter, picknickar eller buffébordet

  • Dekorera med mer färska örter
  • Klarar sig i kylskåp i flera dagar. Smakerna blir bara bättre så räds inte att göra mycket och ät flera dagar i sommarvärmen (som inte har kommit riktigt ännu här där jag bor)