Skulle egentligen göra rösti på sötpotatis, men kom under tiden på att jag skulle komponera en liten
portions bakelse istället. Blev ett perfekt tillbehör till köttbiten och såg dessutom väldigt trevligt ut.
Jag provade både små och stora formar. Bra alternativ till potatisgratäng, ugnsstekt delikatesspotatis ugnsbakade örtpotatisar eller klyftpotatis

Med sötpotatis och vitlök blev det en härlig brytning till det kryddstarka köttet.
Godast blev bakelserna när de fått stå en liten stund och sen uppvärmda strax innan servering

Till 16-18 små aluminiumformar eller 8 stora muffinsformar
(till pappersformar behöver du stöd av muffinsplåt) :

ca 300 gram Sötpotatis (1 stor)
ca 300-400 gram fast Potatis (4-5 st)
2-3 Vitlöksklyftor eller ½-1 Solo Vitlök
3 kryddmått Vitlökspeppar
3 tsk Flingsalt
4 Ägg
4 dl fet Mjölk
2 dl riven Ost (gärna stark)
Mjukt Smör/Margarin till formarna

  • Skala både den vanliga potatisen och sötpotatisen
  • Riv vitlök fint eller pressa den
  • Riv potatisarna grovt på rivjärn eller i maskin

  • Blanda potatis och vitlök ordentligt och tillsätt salt och peppar

  • Vispa upp ägg och mjölk i en skål
  • Häll äggstanningen över potatisen

  • Blanda runt och tillsätt även den rivna osten

  • Sätt ugnen på 200 grader (jag använde varmluft)
  • Smörj varje liten aluminiumform rikligt med mjukt smör

  • Vill du göra större potatisbakelser använder du stora muffinsformar i papper. Du måste då använda en muffinsplåt eftersom smeten annars kommer att vika formen och rinna ut

  • Fyll formarna med potatissmeten och äggstanningen

  • Grädda potatisbakelserna i ca 20-25 minuter för dom små och ca 30-35 minuter för dom stora
  • Potatisen är klar när ytan fått fin färg och äggstanningen har stelnat i mitten

  • Ta ut plåten och låt potatisen vila i minst 5-10 minuter innan du flyttar aluminiumformarna från den varma bakplåten eller lyfter ur formarna ur muffinsplåten 
  • Du kan med fördel göra dessa i god tid innan och sedan värma på dem vid servering. Tänk bara på att aluminiumformarna inte kan värmas i micron
  • Vid servering kan du antingen lägga upp potatisen med formen kvar eller så lyfter du försiktigt ut bakelsen
  • Lika goda efter uppvärmning dagen efter kan jag intyga :-)

Perfekt till kryddstark mat .... kött, kyckling eller korv