Buuuuu ......

Snart är det Halloween och vad passar bättre än små "söta" spöken, närmare bestämt runt 40 stycken. Leta upp svart hushållsfärg i affären och pricka försiktigt dit små ögon på marängerna så har du nåt kul att bjuda "Bus eller Godis Besökarna" på ;-)

Det är enkelt att göra maränger om man verkligen är noga och har tålamod att vispa, eller om man som jag har en kraftfull assistent till hjälp. Maränger håller sig länge på torr plats eller i en burk med lock. Vill du fuska ? Ja, köp färdiga maränger och måla ögon på ... man KAN göra så ... men det är inte rätt ;-)  ;-)  ;-) 

Till 2 plåtar med små maränger behövs :

3 Äggvitor
1 dl Strösocker
2 tsk färskpressad Citronsaft
1,5 dl Florsocker

Svart Hushållsfärg, karamellfärg (vet att stora varuhus som
Coop Forum & ICA Maxi numera säljer svart karamellfärg i bakhyllan)
Tandpetare eller typ grillspett 

  • Separera äggen och akta så det inte kommer den minsta lilla gnutta gula i äggvitan
  • Använd kraftig elvisp eller assistent och börja vispa vitorna. Tänk på att alla redskap måste vara helt torra när du startar ..... annars kommer du att kunna vispa i oändlighet ;-)
  • När vitorna börjar bli fluffiga häller du i strösockret och fortsätter vispa på högsta tänkbara hastighet

  • Pressa saften ur en bit citron (ca 2 tsk saft) och häll ner i marängsmeten
  • Vispa hela tiden kraftigt tills smeten är blank och tjock. Som du ser på bilderna skall marängen bli så hård att den fastnar i visparna. Du ska till och med kunna vända bunken upp och ner

  • Sikta ner florsockret i marängsmeten. Det finns speciella siktsilar för sånt ..... eller tar man bara en helt vanlig finmaskig hushållssil .... så det så ...... det viktiga är att florsockret inte klumpar sig utan faller som snö ner över marängen
  • Använd en slev, sked eller slickepott och vänd runt maräng och florsocker tills det blandat sig. Använd INTE maskinella vispar här ..... bara vända runt och blanda för hand  

  • Värm ugnen till 100 grader, använd varmluft om du har så kan du grädda båda plåtarna samtidigt
  • Det finns färdiga spritspåsar att köpa och det är bara såååå enkelt och praktiskt. Använd munstycket med runt hål .... ingenting som ger mönster. All smet kanske inte får plats i påsen på en gång, så då är det bara att fylla på ..... eller ta en ny påse

  • Stick ner munstycket i påsen, tryck till. Fyll på med marängsmet och tryck försiktigt fram smeten i spritspåsen
  • Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt (eller rättare sagt 2 plåtar) 
  • Spritsa ut ca 35-40 stycken små spöken (du kan ju även göra stora spöken), gärna med lite toppiga huvuden ;-) 
  • Här hemma blev smeten perfekt för 2 plåtar spöken (spritsade väldigt glest dock)

  • När ugnen är varm och marängerna spritsade är det bara att grädda .... små spöken tar ungefär 45-50 minuter. Gör du hellre stora spöken och färre .... ja, då bör marängerna gräddas i 60-70 minuter

  • När dina marängspöken är gräddade och kalla är det bara att plocka fram en liten träbit, tandpetare, cocktailpinne eller liknande. Pinnen doppar du i svart hushållsfärg och prickar in små ögon

  • Hade tänkt göra ögon med lakritsströssel, men fick dem inte att fastna ..... men låt fantasin flöda, det finns nog andra sätt att dekorera de små marängerna. Dessutom kommer ju andra högtider, med andra symboler

Marängerna håller länge i en burk med lock ..... om du inte knaprar i dig alla med en gång ;-)