Ett smuligt kex som passar riktigt bra till dessertosten. Eftersom innehållet består av sojamjöl istället för det kolhydratrika vetemjölet blir kexen inte lika hållfasta. Men vad gör det ? Kör du på LCHF eller GI funkar detta perfekt som tilltugg när du längtar efter bröd eller något annat snacks. Perfekt även till dig som är glutenintolerant !

Jag skall testa att tillsätta lite, lite äggvita nästa gång och se om kexen inte blir lika smuliga ....
Skriv gärna i kommentarsfältet om du hinner prova före mig :-)

Du behöver till 2 plåtar kex:

2 dl Sojamjöl
1 dl Solrosfrön
1 dl Sesamfrön (skalade el. oskalade)
1½ dl Krossade Linfrön
½ dl Pumpakärnor
2 tsk Flingsalt
½ dl Rapsolja
2½ dl Kokande Vatten

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål

  • Häll över olja och kokande vatten
  • Vispa eller rör runt smeten
  • Låt den svälla i ca 5 minuter
  • Att kalla detta deg är lite överdrivet eftersom den är ganska lös och mer som en tjock smet
    ..... och det SKA vara så

  • Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar
  • Dela degen/smeten i två bitar
  • Lägg en bit på varje plåt
  • Sätt ugnen på 150 graders värme (jag använde varmluft denna gång för att kunna grädda båda plåtarna samtidigt)

  • Smeta ut degen på bakplåtspappret med en slev, så gott det går (eller med fingrarna)
  • Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och använd kavel för att kavla ut degen jämnt och tunt
  • Dra försiktigt av det översta pappret och vips har du en tunn fin degplatta utan en massa kladd

  • Grädda båda plåtarna samtidigt om du har varmluftsugn, annars tar du en i taget
  • Låt först bröden vara inne i ca 15-20 minuter

  • Ta ut plåtarna och skär försiktigt bitar i valfri storlek. Använd stor, lång, vass kniv som kan ta stora tag .... annars är risken att det smular sig redan nu
  • Ställ tillbaka plåtarna i ugnen och fortsätt grädda lika lång tid till, alltså 15-20 minuter

  • Ta ut kexen och känn efter om de börjat torka. Om de fortfarande är mjuka och "ogräddade" på mitten kan du sänka värmen till 100 grader, vända kexen på plåten och stoppa in igen .... tills brödet torkat (ca 15 minuter)
  • Du kan också låta brödet ligga framme och torka till sig på plåtarna över natten
  • Hantera kexen varsamt eftersom de lätt går sönder