Jag har tidigare gjort några sorters frökex som jag lagt ut här på bloggen, nu kommer här ytterligare ett recept. Dessa spröda sesamkex är bakade på sojamjöl så de passar bra både till dig som vill undvika kolhydrater och för dig med gluten allergi

Supergoda till ostbrickan eller som förrätt med lite
creme fraiche, rödlök och stenbitsrom

Klicka på länkarna här så hittar du recepten på de andra kexen,
alla dock väldigt snarlika: Spröda LCHF Frökex och Frökex på vete

Du behöver till en långpanna :

2 dl Sesamfrön
(jag blandade både skalade, oskalade och svarta för det såg lite roligare ut)
1 dl Solroskärnor
½ dl Krossade Linfrön
0,5 - 0,75 tsk Salt
2 dl Sojamjöl (eller majsmjöl)
25 gram smält eller mjukt Smör
1 msk Rapsolja
2 dl kokande Vatten

(Du kan även tillsätta ett par teskedar honung om du vill ha lite sötma i kexen)

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Smält smöret
  • Blanda frösorterna, salt, smör och olja i en bunke

  • Tillsätt sojamjölet och rör om blandningen väl
  • Koka upp vatten och häll 2 dl över fröblandningen

  • Rör allt till en jämn smet

  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
  • Häll över på pappret och bred ut frösmeten tunt på hela plåten

  • Använd en slickepott eller stekspade så att blandningen fördelar sig jämt och väldigt tunt. Denna smet räcker precis till en stor långpanna/ugnsplåt, så det skall vara smet ända ut i kanterna

  • Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 1 timme. Håll koll så att inte kexen bränns !!! Bättre att ta ut och låta torka i rumstemperatur eller slå av ugnen och låta plåten stå inne på eftervärme om kexen inte torkat helt. Mina kex blev lite väl mörka den här gången .... typiskt när man skall fota ;-)
  • Förvara i lufttät burk med lock, eller öppet i en brödkorg .... inte i plastpåsar