Galet goda cookies med mycket choklad !
Superlätta att göra och superlätta att äta upp ..... ;-)
Receptet kom med i bloggen redan för 2 år sedan (Mega Sega Chocolate Chip Cookies) .....
men det är hög tid att lyfta det igen, med lite justering och nya foton


Till 20-25 stora kakor behövs:

300 gram smält äkta Smör
2 Ägg
2,5 dl Brun Farinsocker
3 tsk Vaniljsocker
2,5 dl Strösocker
7 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
5 msk Kakao
250 gram av Vit & Mörk Choklad
(blockchoklad duger naturligtvis också bra) 

  • Smält smöret försiktigt ....

  • Vispa ihop ägg, farinsocker och vaniljsocker i en bunke, gärna med elvisp eller assistent

  • Tillsätt de smälta smöret och fortsätt vispa till en fluffig fin smet
  • Blanda de torra ingredienserna, strösocker, mjöl, salt, bikarbonat och kakao i en skål på sidan om
  • Tillsätt nu mjölblandningen i ägg och smörsmeten

  • Jobba ihop alltsammans till en tjock kladdig kakmassa ..... lättast med maskin eller elvisp, men du kan givetvis även knåda för hand också

  • Kakdegen blir fast, blank och fet ..... 
  • Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och platta ut den något
  • Låt degen svalna lite på bordet så inte chokladen som vi snart skall tillsätta smälter .....
  • Hacka under tiden vit och mörk choklad i småbitar

  • Strö över chokladhacket på degen
  • Vik in kanterna och knåda snabbt och försiktigt in chokladbitarna i degen. Om du knådar för länge blir degen varm igen och chokladbitarna börjar smälta och det blir väldigt kladdigt .....
  • Lägg bakplåtspapper på några ugnsplåtar
  • Värm upp ugnen till 175 grader 

  • Degen skall bli till ca 20 stora härliga kakor .... så varje kakboll du skall rulla blir nästan stor som en klementin/mandarin. Du kan också göra lite mindre kakor, typ golfbollar, och då räcker degen till 25-30 kakor
  • Lägg 6-7 chokladbollar på varje plåt, de flyter ut mycket i ugnen sen ....
  • Platta till kakbollarna lite innan du gräddar dom

  • Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen
  • Kakorna skall gräddas i ca 10 minuter. Några minuter längre om de är megastora och givetvis kortare tid, typ 7-8 minuter, om du gör mindre cookies
  • När du tar ut plåten skall kakan fortfarande vara lite mjuk och seg, den stelnar till sen när den svalnar
  • Låt kakorna kallna helt innan du packar dem i burkar eller påsar