Jag brukar få beröm för just den här chokladmuffinsen .... den är riktigt porös och saftig och chokladsmaken räcker och blir över. Jag hade med detta receptet när jag startade bloggen, men har nu tagit nya bilder och hoppas att ni gillar receptet lika mycket som jag gör

Du behöver till 12 stora muffins:

Stora, fasta muffinsformar, finns i många fina färger
Gärna muffinsplåt som hjälper formarna med extra stadga och
gör att kakan växer på höjden och inte rinner ut på bredden

1,5 dl Strösocker
1 dl Kakao
2,5 dl Mjölk (gärna standardmjölk)

125 gram Margarin
1,5 dl Strösocker
2 Ägg

3,5 dl Vetemjöl
1,5 tsk Bakpulver
1,5 msk Vaniljsocker

  • Börja med att koka upp mjölk, 1,5 dl socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Vispa i botten hela tiden så att inte mjölken bränner fast i kastrullen
  • Koka under omrörning i ett par minuter och ställ sedan undan kastrullen så blandningen får svalna lite

  • Vispa med elvisp eller matberedare margarinet och 1,5 dl socker tills blandningen blivit jämn och slät. Det skall inte finnas klumpar kvar i margarinet
  • Knäck i de 2 äggen och fortsätt vispa igen

  • Nu skall mjölet ner i äggsmeten samt bakpulver och vaniljsocker
  • Du kan vända runt torrvarorna lite så att bakpulvret blandas med mjölet (för bästa jäseffekt)
  • Under kraftig vispning med elvispen (eller matberedaren) häller du i den varma chokladmjölken i ägg- och mjölblandningen och fortsätter vispa tills du fått en krämig, slät och fin muffinssmet

  • Ett tips när du skall fylla muffinsformar är att hälla över smeten i en tillbringare. Det kommer att gå mycket lättare att fördela smeten än om man använder sked och försöker parera ner smeten i formarna .... ha ha.
  • Om man gör muffins ofta så tycker jag absolut att det är värt att investera i en muffinsplåt för 12 stycken formar. Dessa kan man köpa för strax över 50-lappen på ställen som Rusta, Nisses, DollarStore, ÖB mm .... Ett otroligt bra hjälpmedel för att få fina, jämna muffins

  • Fyll formarna ganska högt upp om du använder muffinsplåt under formarna, men spar minst 1/4 del upp till kanten om du INTE har en sån plåt. Viktigt är då att dina formar är riktigt stela .... inga sladdriga bullformar

  • Grädda muffinsarna näst längst ner i ugnen på ca 200 graders ugnsvärme (EJ varmluft)
  • Jag gräddar i ca 15 minuter och känner sen med fingret på toppen av muffinsen så att jag vet att den stelnat. Övergrädda INTE så att de blir torra och tråkiga. Gräddningstiden kan variera några minuter mellan olika ugnar, så använd fingret och känn efter ...... men ha 13-16 minuter som riktmärke i alla fall

  • Lyft formarna ur muffinsplåten och låt svalna på galler
  • Eftersom kakan är saftig och porös är det bäst att förvara den i burkar/lådor med papper mellan lagren. Att trycka ner dem i en plastpåse kan innebära att de "klibbar" ihop sig och ser lite tråkiga ut vid servering. Du kan också styckefrysa dem och SEN lägga dem i en plastpåse