Tunna, spröda havrekakor fyllda med en vaniljkräm som du lätt kokar själv

Du behöver till 30-40 dubbla kakor:

100 gram Margarin
6 dl Havregryn
3 dl Strösocker
2 Ägg
2 msk Vetemjöl
2 tsk Bakpulver

Till fyllningen behövs :
jag lade nog lite för lite kräm på kakorna, för det blev en klick över ....
men den försvann snabbt, till ett annat ställe ;-) 

2 Ägg
1 dl Strösocker
2 tsk Potatismjöl
4-6 tsk Vaniljsocker (beroende på hur sött du vill ha)
2 dl Grädde
100 gram Smör (gärna osaltat)

  • Vi startar med kaksmeten
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller assistent

  • Smält smöret i en kastrull
  • Blanda ner havregrynen i smöret och rör runt

  • Häll ner havregrynen och smöret i äggsmeten
  • Tillsätt mjöl blandat med bakpulver
  • Rör runt och blanda alla ingredienser noga till en grynig "massa"

  • Täck ugnsplåtar med bakplåtspapper
  • Ta en stor tesked av smeten och forma till en rund boll, med skeden eller med handen. Smeten är grynig och svår att forma, men det spelar ingen roll hur de ser ut, bara de har samma storlek
  • Lägg max 12-14 kakor på varje plåt eftersom de flyter ut riktigt
    mycket i ugnen sen

  • Ugnsvärmen skall ligga på 200 grader när du sätter in första plåten
  • Det tar mellan 6-8 minuter att grädda kakorna gyllenbruna och sega.
    Håll koll, för de bränns snabbt den sista minuten om du inte passar ugnen ....
    fråga mig, jag vet ;-)
  • När kakan sedan kallnar kommer den bli krispig och spröd

  • Lossa försiktigt kakorna från plåtarna och låt de bli helt kalla och knapriga på bakbänken eller på en skärbräda. Sen kan du bara stapla dom i väntan på fyllningen

  • Nu skall vi göra den härliga vaniljsmörkrämen
  • Blanda ägg, socker, grädde, potatismjöl och vaniljsocker i en kastrull
  • Vispa ihop till en slät smet medans ingredienserna är kalla

  • Koka upp krämen på medelhög värme tills den tjocknar, vispa ordentligt hela tiden så den inte bränner fast i botten
  • Stäng av spisen och lägg ner smöret
  • Vispa kraftigt till smöret smält och krämen är tjock, slät och blank
  • Låt den nu svalna av eller bli helt kall

  • Om dina kakor nu är kalla och krispiga är det dags att montera ihop dem

  • Lägg en klick vaniljkräm på en kaka och leta upp en kaka till som
    har samma storlek
  • Lägg ihop de två kakorna så krämen trycks ihop emellan
  • Klart att servera
  • Om du skall spara kakorna en längre tid, vänta med att lägga på krämen. Får kakorna ligga för länge med kräm emellan blir de lite sega. Bättre att montera ihop allt eftersom de skall ätas/serveras istället