Bästa glutenfria bullarna jag bakat ! Dock inte äggfria, men kanske det var därför de blev så bra. Enkelt att göra men med lite tålamod för jäsning. Jag gjorde 25 caféstora bullar men du kan göra flera små om du önskar (vilket inte ser lika smarrigt ut)

Mycket smak av vanilj och om du tål mandel så toppa gärna bullarna med flagad mandel och pärlsocker. För att de skall hålla sig sådär färska och fina rekomenderar jag att frysa in dem så fort de har svalnat och sen plocka fram några i taget (kan till och med micras en kort stund så känns det som nybakat)

Till 25-30 stora bullar använde jag:

5 dl Laktosfri Standardmjölk
50 gram färsk Jäst (gärna den röda för söta degar)
2 msk Fiberhusk
150 gram rumsvarmt, laktosfritt SMÖR
1 Ägg
1 dl Vit Baksirap
½ dl Strösocker
½ tsk Salt
1-2 tsk malen Kardemumma
ca 12 dl Glutenfri, ljus Mjölmix
(se bilden nedan för olika fabrikat jag gillar)

Fyllning:

ca 100-150 gram rumsvarmt laktosfritt Smör
ca 1½-2 dl Vaniljsocker (Vanillinsocker)

Topping:

Uppvispat Ägg
Pärlsocker
Flagad Mandel (Mandelspån)


  • Värm upp mjölken i en kastrull eller i micro tills den är fingervarm, ca 37 grader
  • Smula ner jästen i en degbunke och fyll på med den ljumna mjölken
  • Rör tills allt jäst löst upp sig i degvätskan

  • Strö över 2 msk Fiberhusk i degvätskan och blanda runt
  • Låt nu detta stå och svälla i ca 10 minuter tills det blir en seg, tapetklisterliknande konsistens .... ser inte så trevligt ut, men hjälper degen att bli lättarbetad och smidig

  • Tillsätt ett ägg och skär små bitar av det rumsvarma smöret
  • Starta hushållsassistenten (eller elvispen med degkrokar) på låg hastighet
  • Tillsätt sirap, socker, salt och kardemumma 

  • Fyll på med några deciliter av det glutenfria mjölet och arbeta ihop alltsammans på en allt högre effekt/styrka. Det tar lite tid innan smöret har arbetats in ordentligt i degen
  • Fyll på med allt mer mjöl under knådningen tills degen ser ut som på bilden. Det kan skilja lite mellan olika mjölsorter, så ta det sakta men säkert ..... för mig blev det ca 12 dl totalt

  • Degen skall sedan arbetas i minst 5 minuter
  • När konsistensen är mjuk och kladdig, men ändå lätt formbar är den klar (se bild ovan)
  • Låt degen jäsa under en handduk i minst 45-60 minuter. Jag skrapade över degen i en mjölad skål och lät den jäsa där under duk .....

  • Degen skall jäsa till mer än dubbel storlek
  • Mjöla bakbordet och häll ut degen
  • Knåda degen lite försiktigt .... arbeta in lite mer mjöl om du tycker den är för kladdig för att kavla .... men tänk på att ju mer mjöl du knådar in desto torrare blir bullarna
  • Börja försiktigt kavla ut degen (har du ont om plats på arbetsbänken kan du dela degen i två och göra om proceduren igen med nästa halva)

  • Degen kavlats ut till en stor rektangel, ca 80 X 40 cm. Du kan behöva hjälpa till och forma kanterna lite eftersom glutenfri deg är lite svårare att arbeta med 

  • Bred rikligt med smör över hela degplattan ..... mycke ska det vá :-)
  • Strö sedan massor av vaniljsocker över alltsammans. Platta gärna till sockret lite så det fastnar i smöret
  • Försiktigt viker du ihop degen på längden .... det gör inget om den spricker lite .... bara att forma till med händerna

  • När degen ligger dubbelvikt med smör och vaniljsocker emellan skär du remsor på ca 3-4 cm ..... vill du göra små bullar så skär smalare bitar
  • Ta en remsa i taget och vrid den runt, runt, runt tills den virar ihop sig till en snurra. Tryck in kanterna under själva bullen så den inte virar upp sig när den jäser 

  • Snurra ihop alla degremsor till fina bullar .... riktigt stora härliga vaniljsnurror
  • Lägg bullarna på bakplåtar med bakplåtspapper. Det blev tre plåtar för min del .... men då hade jag stora bullar såklart
  • Låt bullarna jäsa under handdukar i 45-60 minuter igen

  • Värm upp ugnen till 250 grader
  • Vispa upp ett ägg eller två i ett glas eller skål

  • Pensla de färdigjästa bullarna med ägget och strö rikligt med flagad mandel och pärlsocker över varje bullsnurra

  • Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen, under ca 6-8 minuter. Allt beror på storleken så passa ugnen .... det kan gå både snabbare och långsammare
  • Övergrädda inte så bullen blir torr och tråkig .... glutenfritt blir alltid lite torrare än vanlig bulldeg
  • Låt svalna på plåten och frys in de bullar som inte skall ätas upp på direkten .... helt underbart med nygräddade vaniljsnurror, så pass upp så det inte slinker ner för många på en gång ;-)