Min egen surdeg i kylen är snart 5 år gammal .... tja, inte allt givetvis :-) Den är matad, ompysslad
och älskad under dessa 5 år .... ibland kan jag inte med att hälla ut när det blivit för mycket,
så då delar jag ut till bekanta .... som inte orkar älska sin surdeg så mycket som jag ;-)

Har man dock ingen lust att blanda, skaka, pyssla om och förbereda sin egen surdeg kan
man numera köpa färdig surdeg på burk .... ha ha ha. Var helt klart tvungen att prova.
Resultatet blev ett luftigt, enkelt bröd .... kanske inte med luftbubblor och så krispig
yta som jag är van vid, men helt klart ett bra bröd (om man inte har för höga krav)

Det tar lite tid att baka .... eller rättare sagt, det är mycket
enkla moment men det är jästiden som är lång. Prova vettja !

Antingen följer du bara instruktionen på burken ....
eller kollar du in mitt tillvägagångssätt och bildbeskrivningar

Till 2 stora eller 3 medelstora bröd behövs:

1 burk Rågsurdeg (150 gram)
½ pkt färsk Jäst (25 gram)
5 dl Vatten
1 msk Olivolja (el. rapsolja)
9 dl Vetemjöl Special eller Manitobamjöl
4 dl fint Rågmjöl
3-4 tsk Salt
Lite mjöl till utbakningen
Plastfolie

Använd helst bakassistent eftersom degen skall knådas länge

  • Rör ihop surdegen från burken med den färska jästen och vattnet

  • Blanda runt till allt löst sig
  • Tillsätt oljan
  • Du skall INTE tillsätta saltet ännu !!!

  • Använd med fördel manitoba mjölet som nu finns på allt fler butiker .... annars går vetemjöl special också bra (bättre jäskraft)

  • Mät upp och blanda i de två mjölsorterna
  • Knåda degen först på låg hastighet och sedan allt högre vartefter det blandar sig

  • Degen skall knådas på medelhastighet i ca 8-10 minuter så den blir riktigt spänstig och seg
  • Tillsätt sedan saltet !!!
  • Fortsätt knåda ytterligare 3-4 minuter så att saltet blandar sig väl i degen

  • Degen skall vara riktigt seg när du drar i den
  • Mjöla lite lätt på ytan och forma degen till en boll/klump
  • Lägg över i mjölad stor skål eller låt ligga kvar i bakbunken om den är tillräckligt stor
  • Täck med plastfilm

  • Degen skall nu jäsa minst 2-3 timmar (min blev ståendes ännu längre eftersom jag gjorde annat emellan)

  • Plocka fram en eller två ugnsplåtar beroende på hur många bröd du vill baka ut och lägg sedan bakplåtspapper på

  • När degen har jäst till flerdubbel storlek häller du försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Tryck och knåda inte ..... behåll luften i degen

  • Istället för att knåda degen kan du dra ut den åt olika håll .... vik den sedan på mitten och dra utåt igen. På så sätt kramar man inte ut den luft som finns i degen och brödet blir luftigare efter gräddning
  • Dela degen i 2 eller 3 delar beroende på hur stora bröd du önskar

  • Antingen kan du dra ut en degbit och snurra den till en avlång limpa/baguett eller rundar du bara till degklumpen och lägger skarven nedåt på plåten
  • Här på bilderna gjorde jag 2 avlånga "skruvar" och ett runt bröd

  • Lägg över på bakplåtarna med papper och mjöla ovansidan ganska rikligt
  • Täck bakplåtarna med plastfolie, precis som du gjorde med bunken som degen jäste i

  • Låt bröden få jäsa igen till dubbel storlek (ca 1 timme)

  • Sätt ugnen på 275 grader
  • Ställ en ugnsfast skål med några deciliter vatten på botten av ugnen. Vattnet kommer att bilda ånga i ugnen då brödet gräddas
  • Sätt in första plåten och sänk samtidigt värmen till 225 grader, akta så du inte bränner dig på den varma ångan som strömmar ut ur ugnen när du öppnar luckan
  • Brödet skall gräddas i mitten .... ungefär i 20-30 minuter (med vattenskålen kvar på botten) ..... titta lite på ytan och prova att knacka lite lätt på brödet så hör du om det är ett ihåligt ljud (då är nog brödet klart)
  • Låt brödet svalna på ett galler och vänta en liten stund innan du skär upp det (annars med risk för att det blir degigt)

  • Nästa gång du provar att göra detta bröd ..... testa lite brödkryddor i degen eller flingsalt på toppen .... torkade örtkryddor passa också jättebra att blanda i degen :-)