Ytterligare ett recept med tacofärs !
Använd färska lasagneplattor så går det fort (men bäst är det att låta
lasagnen stå och svalna lite efter gräddning för att inte vara så rinnig)

Fyll lasagnen med allt möjligt som är kvar från tacokvällens rester ....
majs, oliver, jalapeno, olika tacosåser eller salsa .... på med ost och vitsås
och vips har du fått en ny maträtt på bordet

Lasagne på färsk pasta är så gott, men jag tycker ofta att den blir lite lös
(vilket säkert beror på min dåliga teknik), därför gillar jag att förbereda
den i förväg eller dagen innan .... men absolut inte nödvändigt

Jag använde till en stor glasform:

Margarin att smörja formen med
200-250 gram färska Lasagneplattor
ca 5 dl färdigkryddad/färdigstekt Tacofärs
ca 4 dl riven Ost
ca 8 dl Mjölk
ca 1-2 msk Maizena ljus såsredningsmjöl
(du kan göra egen bottenredning också)
½ tsk Salt
½ tsk Peppar (vitlökspeppar är min favvo)
Tacosåser i olika styrkor eller vad som finns kvar
Om du vill kan du även ha i majskorn, oliver, jalapeno,
hackad lök, hackade tomater eller paprika ....

  • Smörj en ugnsfast form med lite smör
  • Sätt ugnen på 200 grader

  • Gör en ostsås. Antingen gör du en vitsås på bottenredning eller en fin ostsås från grunden ....
    eller så fuskar du som jag gör här ..... ha ha ha
  • Hetta upp mjölken i en stor kastrull (inte koka)
  • Tillsätta riven ost (spar lite till gratineringen)
  • Krydda med salt och peppar

  • Värm upp såsen under oavbruten omrörning så inte mjölken bränner fast i botten
  • Osten skall smälta och såsen bli krämig i konsistensen
  • Om såsen är väldigt lös kan du tillsätta 1-2 msk maizena såsredning
    (som fungerar att strö över utan att klumpa sig trots att såsen är varm)
  • Vispa på och låt såsen näst intill koka upp .... bara bubbla väldigt lätt
  • Smaka av .... mer salt ? Mer peppar ?

  • Häll lite sås i botten på formen
  • Täck botten med lasagneplattor, bryt sönder och pussla ihop om det behövs
  • Häll ytterligare lite sås över plattorna så de fuktas

  • Nu varvar du tacofärsen, tacosåser, pastaplattor och ostsås i ett par lager
  • Du kan med fördel blanda i både majs, jalapeno, hackad lök och/eller hackad tomat,
    allt beroende på vad du har kvar i kylen

  • Efter ett par olika lager med pasta, sås och köttfärs avslutar du med pastaplattor och sås på toppen
  • Peta ner den pastan som sticker upp så att allt täcks med sås
  • Strö riven ost på toppen

  • Gratinera lasagnen i ca 20-30 minuter
  • Jag tycker att lasagne alltid blir bäst efter att den svalnat (och ibland även då den värms upp i efterhand). Beroende på vilken typ av ostsås du gör så kan lasagnen bli lite rinnig när den kommer direkt ut från ugnen och mår därför gott i att få stå till sig en stund

  • Det här är perfekt mat att tillaga i förväg inför den kommande veckan när allt är bråttom
    .... eller laga dubbelt upp och frys in i matlådor