Perfekt till vardags och fest. Lättlagat, billigt och dessutom perfekt att lägga i matlådan. En paj räcker till ca 5-6 stora portioner.
Servera med grönsaker, tacosås och ev. gräddfil


Du behöver :

Pajskal
125 gram margarin
ca 4 dl vetemjöl
1½ tsk salt
(ev. någon tsk vatten)

Fyllning
ca 500 gram nötfärs/blandfärs
1 st hackad gul lök
1 st röd paprika i små bitar
2 påsar tacokrydda
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
2½-3 dl riven ost

Gör så här :

  • Blanda ingredienserna till pajskalet och knåda till en fast deg. Är degen för smulig kan du tillsätta någon tsk vatten för att binda ihop den. I alla kokböcker står att pajdeg/smördeg skall vila i kylen en stund, men det har jag aldrig haft tid med .... här ska det gå undan och jag fortsätter direkt med nästa steg. Funkar utmärkt :-)
  • Fördela degen i en pajform, ca 26-28 cm i diameter. Jag gillar glasformarna som aldrig behöver smörjas och repas dessutom inte när man sedan skär sina bitar. Andra föredrar de i teflon/tefal
  • Tryck ut degen med fingrarna, från mitten och ut/upp mot kanterna. Låt inte degbotten bli för tjock utan skär hellre bort deg som hamnar ovanför pajformskanten

  • Värm ugnen till 225 grader och förgrädda pajskalet ca 10 minuter (i mitten av ugnen)
  • Stek under tiden köttfärsen, löken och paprikan
  • Tillsätt 2 påsar tacokryddmix och rör om väl

  • När pajskalet är förgräddat fyller du det med tacofärsen
  • Strö sedan riven ost över
  • Vispa samman ägg, mjölk och salt till en äggstanning och häll det över färsen och osten

  • Låt nu tacopajen gräddas mitt i ugnen ca 15-20 minuter (fortfarande 225 grader)
  • Du vet att pajen är klar när äggstanningen inte längre är lös på mitten och  du ser att pajen fått en gyllenbrun färg

Tips :

Matpajer i alla former är perfekt bjudmat. De kan tillagas i förväg och bara värmas i micron eller på svag värme i ugnen. Med festliga tillbehör som tex en härlig sallad, tacosås, gräddfil, majskorn, jalapeno, salsa, behöver du inte skämmas när du bjuder vännerna på middag.

Pajer går utmärkt att frysa. Gör portionsbitar som ligger klara för micron när det är bråttom. 

Vill du prova en annan smak, skippar du tacokryddan och knapersteker baconbitar tillsammans med köttfärsen istället. Då får du en lite salt, rökt smak.