Ett av mina största intressen utöver matlagningen är att vara i naturen. På hösten bor jag mer eller mindre i skogen, oavsett hur jag mår eller vilket väder det är. Att ströva runt i skogen är min typ av meditation. Jag är ingen svampexpert utan håller mig till några få sorter .... och oftast kommer jag hem med väldigt mycket :-)

Idag hittade jag en av de sista påsarna med svart trumpetsvamp från höstens skördar. Svart trumpet är en riktig delikatess och jag tycker att den nästan slår den gula kantarellen i matlagning. Svart trumpet har nötaktig smak och ett fast kött med lite tuggmotstånd

Om du inte har tillgång till svart trumpet kan du istället använda trattkantareller eller gula kantareller ..... men det är just dom svarta som jag bara älskar att göra i ordning till pasta. En del som normalt sett inte gillar konsistensen på svamp kan faktiskt uppskatta denna eftersom den är matig, fast och inte alls så "svampig"

Ta tillvara på det naturen har att ge, samla och hamstra .... det gör jag och det uppskattas väldigt mycket så här i mars att få njuta av en pasta med sås av egenplockad svamp från höstens promenader :-)

Lätt som en plätt ..... Du behöver till 4-6 portioner:

2 msk Smör
1 SOLO Vitlök (eller 3 klyftor)
ca. 250 gram färdigstekt el. förvälld Svart Trumpetsvamp
5-6 dl Matlagningsgrädde
2 dl Mellanmjölk
3/4 tsk Salt (mer om det behövs)
3/4 tsk Vitlökspeppar (mer om det behövs)

8 knyten Tagliatelle

  • Koka upp pastavattnet och salta det
  • Läs på förpackningen hur länge pastan skall koka, men minska koktiden med någon minut. Bra om pastan är lite "al dente" eftersom pastan sen skall få ligga och suga åt sig svampsåsen i slutet

  • Riv eller pressa vitlök
  • Värm en stekpanna eller stor vid kastrull, smält smöret i den och lägg i vitlöken
  • Fräs vitlöken i smöret utan att den blir för mörk

  • Lägg i den förstekta svampen och fräs vitlök och svamp så smakerna blandar sig
  • Häll över grädde och mjölk
  • Krydda med salt och vitlökspeppar

  • Låt "såsen" puttra i några minuter och passa då på att smaka av den flera gånger. Alla vill ha olika sälta och det kan också variera beroende på om svampen var saltad från början eller ej. Smaka, smaka, smaka .... Jag som alltid vill ha mycket "smak" på mina rätter är ändå ganska sparsam med salt och peppar här .... Jag älskar smaken av svart trumpetsvamp och vill inte förstöra den genom att krydda för mycket. Bättre att var och en får salta på lite extra efteråt om det behövs

  • Såsen är fortfarande väldigt tunn, men låt den vara det .... när den nästan färdigkokta pastan nu skall blandas med såsen kommer den att suga åt sig en hel del av grädden
  • Blanda pastan och svampsåsen och låt detta puttra 5-8 minuter tillsammans (När maten sen svalnar kommer såsen att försvinna in i pastan, så det är bättre att det är lite löst nu)

  • Servera direkt från pannan eller häll upp rätten i en skål
  • Låt gästerna själva toppa med riven ost eller parmesan  (låt även saltkaret stå framme)

Bli inte förvånad om pastan dagen efter (eller efter några timmar) färgats mörk ....
den svarta trumpeten avger färgämnen och det märks efter ett tag

Om du skall spara pastan eller frysa in matlådor: tillsätt lite mer mjölk eller grädde när
pastan är kall .... annars kommer det bli väldigt torrt när du värmer upp den igen