Vi älskar asiatisk mat här hemma, som ni vet (ni som följt bloggen sen start) .... jag provar ofta olika smakkombinationer, såser, grönsaker, rissorter och nudlar. Det behöver inte alltid vara starkt, men det skall vara smakrikt, något som känns att man stoppar i munnen ..... Nästan alltid blir det bra och ibland blir det mer än bra ...
till en bråkdel av priset du får betala på thairesturang :-)

Här har du en kycklingrätt som innehåller flera goda smaker och det går alltid att "hotta" till det ytterligare vid servering med hjälp av soja och sambal olek. Till er som inte kan med smaken av selleri kan jag bara säga .... synd ;-)
.... eller förlåt, jag menar, byt ut sellerin mot röd eller grön paprika

Som i receptet tidigare, Nasi Goreng, så är det förberedelserna som tar en liten stund. Att fräsa på kycklingen går sen riktigt fort. Samma sak här som med risrätten, smakerna kommer fram mer och mer ju längre den får stå
.... så alltså ytterligare en perfekt rätt att laga mycket av och sedan frysa in i matlådor

Till 4 (5) stora portioner behövs:

4  medelstora Kycklingfiléer
3 smala Morötter
5 Salladslökar
½ SOLO Vitlök eller 2 stora klyftor "vanlig" vitlök
2 msk finriven färsk Ingefära
2 stänger Stjälkselleri (eller paprika om du vill byta bort sellerin)
1 liten konservburk skivade Bambuskott (ca 150 gram avrunna)
2 dl saltade Cashewnötter
2 msk Rapsolja

1 dl Teriyakisås
1 msk kinesisk Soja
2 dl Vatten
2 tsk Potatismjöl

Jasminris för valfritt antal personer

  • Börja med att koka riset. Följ instruktionerna på förpackningen och koka så mycket ris du önskar och behöver (alltid bra att ha lite extra kvar i kylen, klarar sig flera dagar)

  • Tvätta eller borsta morötterna rena
  • Skär tunna, tunna slantar (ett par millimeter)
  • Skölj salladslöken och skär bort rötterna. Skär centimetertjocka skivor av löken. Använd även den gröna delen

  • Riv eller pressa vitlöken
  • Skala en bit av ingefärsroten och riv den fint på rivjärn (skall bli ett par stora matskedar färdigrivet)

  • Skölj och skär bort blast och fot på ett par stycken selleristjälkar
  • Skär tunna skivor. Jag tycker absolut bäst om små fina bitar framför tjocka när det gäller selleri
  • Häll av spadet från bambuskotten och lägg upp alla grönsaker på ett fat så det finns tillgängligt när du sen skall starta stekningen

  • Skär kycklingfiléerna i 1-2 cm skivor. Skär sedan skivorna till små tärningar

  • Förbered såsen/marinaden genom att mäta upp teriyakisås, soja, vatten och potatismjöl i ett glas eller skål. Rör runt ordentligt så att potatismjölet löser sig

  • Nu är alla förberedelser gjorda och riset börjar säkert bli färdigt. Dags för stekning
  • Värm en stor stekpanna eller wok med ett par matskedar rapsolja

  • Fräs vitlök och ingefära en kort stund
  • Lägg i kycklingkuberna och låt fräsa med en stund tills de nästan är genomstekta

  • Fyll på med alla grönsaker och nötter
  • Rör om och häll sedan såsen/marinaden över blandningen
  • Låt kycklingrätten koka några minuter så att smakerna frigörs och morötterna hinner mjukna något

  • Smaka gärna av och överväg ytterligare soja eller teriyakisås .... vilket jag inte tyckte behövdes. Var och en kan sedan krydda på mer vid bordet (salt, soja, sambal eller liknande)
  • Servera med det nykokta klibbriset

Smaklig måltid !