Tjocka revben är billig mat .... kan även vara lite tråkigt, torrt och segt beroende på hur de tillagas. Här hemma är det i alla fall en favorit hos sonen och sambon :-)
Med starka smaker blir det allt annat än tråkigt

Som vanligt kör jag med min sambal olek och soja vilket aldrig kan bli fel. Ta tillvara på köttsafterna och smakerna som kommer fram under stekningen, ät sen med fingrarna och doppa i den underbart starka skyn (eller var lite mer sofistikerad och koka potatis till och ät med kniv och gaffel .... asgarv)

Till 1,5 kg revben använde jag (ca 6 portioner) :

1,5 kg Tjocka Revbenspjäll
5 msk Sweet Chilisås
5 msk Sojasås
1 msk Sambal Olek (ta mer om du vågar)
½-1 tsk Salt
1 tsk Vitlökspeppar (eller annan smaksatt peppar)

  • Skär revbenen i mindre bitar och mellan revbenen på köttstycket
  • Fördela köttet i en långpanna eller ugnssäker form (helst så pass stor att du inte behöver stapla köttet på varandra)

Vill påminna om att det finns massor av underbara kryddor som du kan använda till revben (och annat kött). Jag älskar att köpa hem mängder av kryddblandningar från affären eller som sist, från Hötorgshallen i Stockholm. Det mesta går att blanda och var inte rädd att prova dig fram vid något annat tillfälle .... chili, jalapeno, hoisinsås, riven vitlök ....

  • Nu kryddar du ditt kött med sambal, salt, peppar, sweet chili och soja
  • Vänd runt köttet så alla delar blir täckta
  • Har du tid att vänta någon timme på stekning så är det bara en fördel eftersom smakerna då hinner tränga in i köttet ännu bättre

  • Sätt ugnen på 175 grader och ställ in köttet långt ner i ugnen

  • Efter ca 15-20 minuter tar du ut formen och vänder alla bitarna i den underbara marinaden som börjar bildas
  • Stek ytterligare 15-20 minuter i ugnen och kolla sedan om revbenen börjar bli klara. Tryck lite på köttet och känn om det blivit "hårt" eller kolla genom att skära lite i de tjockaste bitarna. Så länge inte köttet avger rosa saft är de klara, stek inte för överdrivet, då blir det bara torrt

  • Revbenen är absolut godast nygjorda .... varma och saftiga. Naturligtvis är det gott dagen efter också eftersom smakerna kommit fram ytterligare, men köttet är då i gengäld lite torrare
  • Servera som dom är med sallad eller koka potatis, strips eller mos till. Glöm inte att använda stekskyn !!! DÄR har du styrkan !!!