Snabbt, enkelt, gott .... vad mer krävs av en middag ?
Använd frysta styckepackade torskfiléer och en färdig kryddblandning
så kommer fisken nästan vara klar innan riset är färdigkokt

Vill tipsa om att blanda i lite röda linser i riset när du kokar det.
När riset är färdiglagat har färgen av linserna bleknat, så inte ens kräsna
barn ser att du lyckats smyga ner lite nyttigheter ;-)

För 4 portioner behövs:

4 halvtinade Torskrygg filéer
1 påse Santa Maria Kryddblandning för fisk: Citron & Örter
2 dl Creme fraiche + 2 dl Vatten
ELLER
1 dl Creme Fraiche + 2 dl Grädde + 1 dl Vatten
ELLER
2 dl Creme Fraiche + 1 dl Grädde + 1 dl Vatten

Ris för 4 personer
½-1 dl Röda Linser
Salt

  • Tina torsken en stund så den inte är genomfrusen eller använd färsk torsk om du har tillgång till det
  • Lägg fisken i en ugnsfast form (jag tillagade dubbelt på bilderna)

  • Blanda creme fraiche, grädde (om du vill ha det) och vatten tillsammans med kryddblandningen. Jag använde grädde fast det inte stod det på påsen .... gottigott ...
  • Jag saltade såsen lite, lite ... med ca 1/3 tsk salt

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Häll såsen över torsken
  • Ställ in formen mitt i ugnen och tillaga i ca 15-20 minuter beroende på hur tinad fisken är från början och hur tjocka filéerna är. Om fisken är fryst i mitten från start så kan den behöva några minuter till .... eller stå kvar i formen en liten stund innan servering så den blir jämnt tillagad i mitten

  • Koka ris blandat med lite röda linser i lättsaltat vatten. Följ instruktioner och måttangivelser på ris förpackningen MEN tillsätt ca ½ dl extra vatten eftersom linserna skall koka med
  • Eftersom linserna kokar tillsammans med riset och koktiden då blir lite längre än normalt för röda linser, så kommer färgen att blekna och linserna kommer knappt att synas mellan riskornen när allt är klart

Servera torsk och linsriset med mycket sås till .... riktigt gott !!!

Fungerar utmärkt att frysa in i matlådor (därför lagade jag idag
8 portionsbitar med fisk på en gång + 2 påsar såsmix)