Jag älskar vitlök .... eller rättare sagt VI älskar vitlök,
vilket är tur eftersom det annars skulle bli olidligt för de andra i familjen.
Tzatziki kan göras i lika många varianter som det finns kockar.
Mycket vitlök, lite vitlök, grovriven eller finriven gurka, krämig eller lös ....
Här är min variant. Använd detta recept de första gångerna och prova dig sen fram
vilken sorts yogurt du gillar bäst, hur mycket vitlök du vill ha och om du vill krydda eller inte.
Här snålar vi inte på vitlöken i alla fall :-)

Du behöver :

2-3 dl Turkisk/Grekisk el. Meze yogurt
1 liten Solovitlök eller 3-4 klyftor vanlig vitlök
½ gurka (ca 15 cm)
1 nypa vitlökspeppar
1 nypa salt
2 tsk olivolja

  • Börja med att riva gurkan på ett rivjärn
  • Krama ur allt vatten så gurkan blir riktigt torr. Om gurkan är för vattnig kommer tzatzikin bli väldigt lös. En del föredrar att skala gurkan innan den rivs, men jag har alltid skalet kvar för tuggmotstånd och färg i den färdiga tzatzikin

  • Jag älskar vitlöken som heter SOLO, en kinesisk vitlök. Den största skillnaden är att den inte innehåller några klyftor, utan hela löken är i ett enda runt stycke. Smaken är densamma som vanlig vitlök, möjligen något mildare. Lätt och enkel att använda istället för att skala och pilla med de små klyftorna i vanlig vitlök. Solo finns numera i de flesta butiker och jag tycker Solo har bättre hållbarhet dessutom. 1 solovitlök är som 2-4 klyftor
  • Skala och riv vitlöken riktigt fint, eller använd vitlökspress
  • Blanda vitlöken med gurkan

  • Rör nu i 2-3 dl yoghurt. Jag brukar använda den turkiska eller grekiska
  • Krydda med några stänk/nån nypa vitlökspeppar, lite, lite salt och 2 tsk olivolja
  • Rör kraftigt så att allt blandar sig väl
  • Smakerna i en tzatziki lyfts fram först efter ett tag, så krydda inte på för mycket direkt, låt tzatzikin stå svalt en stund innan du avgör om du behöver mer kryddor och vitlök.
  • Tzatziki blir helt klart bäst om du gör den flera timmar innan servering eller till och med dagen innan.

Tips:

  • Se till att förvara tzatzikin i lufttät burk, glasburk med lock eller annat kärl där aromerna från vitlöken inte läcker ut. Vitlöken är så pass stark i sin doft att till och med mjölken i kylen kan anta en viss touch av vitlök om man har otur
  • Tzatziki serveras kall och fungerar till de mesta, grillad kyckling, stekt kött, kryddstarka köttfärsspett och som tillbehör till alla tapasrätter. Doppa brödet i tzatziki, använd den till matiga sallader, köttfärspajer och varför inte till att dippa chips i
  • Prova dig fram när du laga tzatziki. Det finns tusen sätt att göra den, men se till att smaka av under tiden så du inte förstör den.