En väldigt enkel vardagsrätt .... men blir säkert även populär att bjuda gäster på :-)
Några få ingredienser, max 15 minuters förberedelser och sen skjuts in i ugnen mellan 20-30 minuter .... lagom som riset kokar och blir klart ....

Krydda, ja, det gör du som vanligt efter tycke och smak. Att använda smaksatt cream cheese i fyllningen förenklar saken ;-) Här har jag bara använt flingsalt, vitlökspeppar och några nypor chiliflagor. Ös på mer om du vill ha sting i rätten ;-)

Glutenfritt och även laktosfritt om du väljer den laktosfria färskosten


Till 4 portioner :

4 stora Kycklingfiléer (färska eller tinade)
200 gram Cream Cheese med Vitlök & Örter (funkar med andra smaker också)
200 gram färsk Bladspenat eller Babyspenat
ca 2 dl riven Ost (gärna smakrik)
Salt, Vitlökspeppar, Chili (eller andra valfria kryddor) 

Koka gärna ris som tillbehör eller varför inte bara en stor härlig sallad

  • Putsa kycklingfiléerna från eventuella senor eller hinnor
  • Snitta varje filé med ungefär 1-1½ cm emellan. Skär ganska djupt så fyllningen får plats, men inte så att snittet går rakt igenom kycklingen och delar den .....
  • Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, jag smorde inte ens formen innan .....

  • Gör fyllningen genom att värma upp en stekpanna eller vid kastrull på medelhög värme
  • Häll all färsk spenat i den varma pannan och vänd runt bladen oavbrutet. Vätskan i bladen kommer att tränga ut och på ett kick har den fyllda pannan bara en liten klump av spenat kvar på botten. Är du rädd att bladen skall bränna fast ? Häll i så fall över en matsked vatten och låt bladen fräsa ner till all vattenånga är borta. Spenaten skall vara skapligt torr när osten skall i strax .....

  • Klicka över färskosten (cream cheesen, med smak av vitlök och örter). Stäng av värmen på plattan
  • Blanda ihop spenat och ost till en kladdig röra. Det går på någon minut 
  • Starta ugnen och värm den till 200 grader (jag kör på varmluft) 

  • Klicka fyllningen i varje skåra du gjort i kycklingbitarna .... tryck ner med sked eller fingrar. Lägg rikligt med spenatgojs i och runt kycklingfiléerna
  • Salta med några nypor flingsalt på toppen, pudra över lite vitlökspeppar. Här använde jag mig också av några nypor flagad chili. Använd dom kryddor du gillar, men det här räckte utmärkt till en vanlig vardagsmiddag tyckte vi. Det är fördelen med att använda ost med kryddblandning i fyllningen :-)

  • Strö rikligt med riven ost på toppen och skjuts in i ugnen .... jag ugnsbakade långt ner för att inte osten skulle få för mycket färg innan kycklingen hunnit bli genomstekt
  • Efter ca 20-30 minuter är kycklingen genomstekt. Allt beror på om du har små kycklingfiléer eller stora som här på bilderna. Jag körde i 20 minuter, sen sänkte jag temperaturen till 175 och stekte vidare ytterligare 10 minuter till 
  • Passa på att koka ris under tiden eller gör en härlig sallad

  • Osten har en gyllene, krispig yta och kycklingen är genomstekt efter ca 20-30 minuter. Skär ett snitt någonstans i kycklingen för att kolla om du är osäker. Kycklingen skall vara saftig, med klar rinnande vätska ...... inte avge rosa vätska ..... I allmänhet tycker jag folk är lite FÖÖÖÖR rädda för kyckling. Att översteka en filé blir bara en torr och tråkig upplevelse, tycker jag

  • Den här rätten passar bra att göra mycket av, sen frysa in portionsvis (som matlådor) .... går snabbt och lätt att värma på och smakar precis lika gott som nylagat