Jag har verkligen blivit torsk på sötpotatis i sommar (men serverar oftast kött till .... fniss).
Med alla hemodlade örter som finns kvar i krukorna är det perfekt att bara klippa av,
blanda hej vilt och strö över potatisen innan den åker in i ugnen. Sötpotatisen tillsammans
med andra potatissorter och massor av hackad vitlök .... DET passar till nästan all mat :-)


Sist jag tillagade sötpotatis med örter var när jag lagade Panerad Zucchini (tidigare blogginlägg)
Kul att variera både örterna & potatissorterna, allt för att inte fastna i "klyftpotatis svängen" ;-)

När vi ändå är inne på sötpotatis .... kolla in det här receptet på Potatisbakelser !


Min blandning den här gången innehöll :

Sötpotatis och vanlig fast Potatis i ungefär samma mängd
Massor av Vitlök, både Solo och vanliga klyftor (lite olika smak)
Flingsalt (kan vara den smaksatta också)
En STOR knippa av blandade färska örtkryddor (tex. basilika, timjan, mejram, oregano)
Olivolja


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skala och skär sötpotatisen i bitar, ca 2 x 2 cm
  • Den "vanliga" potatisen får gärna behålla skalet på om det är rent och fint. Dela potatisarna i 2-4 bitar beroende på storlek

  • Grovhacka rikligt med vitlök, gärna av olika sorter
  • Ta fram en stor ugnsfast form eller långpanna
  • Ringla ordentligt med olivolja i botten
  • Lägg de båda potatissorterna i formen

  • Strö rikligt med flingsalt över
  • Fördela den hackade vitlöken över potatisen
  • Plocka ihop en bukett av blandade örter (eller kör du på blandade torkade örtkryddor från glasburkar, även om det inte riktigt blir detsamma)

  • Bryt, dra eller hacka sönder örterna grovt. Jag låter även stjälkar, "pinnar" och grövre delar gå med (bara att plocka bort när maten väl är på tallriken)
  • Häll eventuellt mer olja över och blanda runt hela anrättningen med händerna .... doftar ljuvligt !

  • När alla potatisar och örter är glansiga av oljan är det bara att ugnssteka mitt i ugnen, allt mellan 15-30 minuter beroende på bitarnas storlek. Känn efter under tiden med en provsticka så inte sötpotatisen blir för mjuk .... men se till att potatisarna ändå får en fin gyllene yta (jag gillar när det blir lite crisp i potatisskalet)

  • Du kan behöva röra runt bland örter och potatisar ett par gånger under tillagningen så inte bara den ena sidan av potatisen får färg (eller så det inte fastnar i botten på formen)

Njut !!!!!!!!