Nu har jag lagat min helstekta karré med mycket smak väldigt många gånger .... tyckte det var dags att byta kött och provade därför igår att helsteka fläskfilé i samma marinad ....

Fläskfilé blir inte fullt så saftigt och mört eftersom det inte innehåller det insprängda fettet som karrén gör, men jag tyckte ändå att filén blev helt godkänd. Fläsk i sig smakar ju inte så mycket, så det är verkligen skyn på sambal, soja och hoisinsås som gör hela rätten. Kul att variera samma marinad, samma tillagningssätt men med annat kött. Tänk på att du lyckas bäst med en stektermometer

Till köttet serverade jag potatis, lök och vitlök som jag ugnsstekte med salt, citron, olja och bruschettakryddor. Hade dessutom en klick tzatziki kvar sedan fredagen .... gifte sig utmärkt med potatisen och köttet :-)

Läs igenom hela receptet INNAN du startar så du kan planera ditt upplägg .....

Du behöver :

1-2 fläskfiléer beroende på hur mycket du vill laga (1 filé = 3-4 personer)
Se till att de är ganska "tjocka" på mitten så du får in en termometer ....

Till varje filé du tillagar går det åt :
1-1½ msk Sambal Olek
2 msk Soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk Vitlökspeppar
½-§ tsk Salt

Jag gjorde 2 köttbitar i samma foliepaket och det gick utmärkt

Potatis, Röd och Gul lök för valfritt antal personer
Hackad vitlök, färsk eller torkad
Pressad citron
Rapsolja
Salt och örtkryddor (eller bruschettakryddor)

  • Putsa filén från de värsta senorna men låt de lilla fett som finns sitta kvar

  • Lägg ett dubbelt lager med ugns- eller grillfolie i botten på en ugnsfast form. Var generös med folie då den sedan skall täcka hela köttet

  • Smaksätt köttet med såser och kryddor (det går fin fint att lägga med lite vitlöksklyftor också om man vill)
  • Bäst är om du gnider in köttet i kryddorna och låter det stå i marinaden en stund innan stekning. Hade jag kommit på att jag skulle göra denna rätt tidigare på dagen hade jag givetvis låtit köttet marinera och "götta" till sig i smakerna under flera timmar ..... 
  • Stick in en stektermometer i mitten av köttet, välj den tjockaste delen av filén
  • Slå nu in köttet i folien så det blir till ett paket .... se till att det inte är hål någonstans runt botten så att alla smaker rinner ut

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Ställ in formen i nedre delen av ugnen och låt termometersladden komma ut genom ugnsluckan (om du kör med en modern digital)
  • Låt köttet vara i ugnen tills termometern visar max 75 grader (tog ca 45 minuter)
  • Under tiden gör du i ordning potatis och lök i en långpanna eller annan ugnsfast form. Jag skar grova bitar av både potatis och lök

  • Jag grovhackade dessutom färsk vitlök och strödde över
  • Droppa några teskedar pressad citron över potatisen, ringla lite olja och strö över massor av härliga örtkryddor ELLER bruschetta kryddor (som jag köpte i påsar nere i Hötorgshallen, Stockholm, när jag var där sist). Salta potatisen rikligt .... gärna flingsalt

  • Antingen ugnsgräddar du potatisen samtidigt med köttet om du har en varmluftsugn ..... eller:
  • Sätt ugnen på 225 grader och stek i mitten av ugnen ca 25-30 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg

  • Om du skall göra klart köttet INNAN du skall ställa in potatisen så kan du ta ut köttet redan någon grad tidigare och låta det ligga kvar i sitt foliepaket och vila fram tills dess att potatisen är klar

  • Vänd runt köttet i marinaden när du öppnar foliepaketet. Skär filén i skivor och lägg upp på serveringsfat eller i form. Häll all härlig steksky över köttet så att alla bitarna får smak
  • Gör gärna tzatziki till och en grönsallad .... passar då utmärkt även som bjudmat
  • Använd mycket utav stekskyn vid servering på tallrik .... det är där smaken sitter, stark och god :-)