Med våra skadade smaklökar duger inte "vanliga" köttbullar på julbordet ;-)
Här skall det vara sting i grejerna och en riktigt stark eftersmak.
Minska lite på kryddorna om du är en fegis .... annars tar du och provsteker ett par
köttbullar och känner efter om du vill krydda färssmeten ÄNNU mera ;-)

Jag älskar att plocka fram alla kryddor som belamrar skåpet och vips
hittar man något där långt bak som kan vara perfekt att använda.
Var inte rädd för att blanda olika kryddor .... det kan bli en höjdare !


Till mina köttbullar (2 fulla stekpannor) använde jag:

800 gram Blandfärs el. Nötfärs
2 stora Vitlökar SOLO (ca 30 gram riven)
1 tsk Vitlök & Örter (Santa Maria)
1 tsk Vitlökspeppar (Kockens)
1 tsk Köttfärskrydda (finns olika fabrikat)
½ tsk torkad och malen stark Chili
1 kryddmått grovmalen Svartpeppar
½ tsk Salt
1-2 kryddmått Sambal Olek
1 msk Teriakisås eller Hoisinsås
1 Ägg
1 dl Grädde
2 msk Ströbröd
Smör att steka i

(både ägg, grädde och ströbröd kan uteslutas om det finns allergier i sällskapet,
eller använder du laktosfritt och glutenfritt istället)

  • Lägg färsen i en stor skål
  • Plocka fram vad du har i skåpen, säkert finns redan flera av dessa kryddor jag använder
    i ditt lilla "sortiment" ;-)

  • Skala och riv vitlöken fint. Det går också att använda vanliga klyftor och pressa dem över färsen

  • Mät noga upp kryddor av alla de slag och fördela över färsen

  • Bättre att vara lite försiktig och sedan provsmaka antingen smeten eller några provköttbullar

  • Tillsätt ett ägg
  • Blanda grädde och ströbröd i en liten skål och låt det svälla ett par minuter så det blir till en
    fast och ganska hård massa

  • Fördela ströbröds blandningen och de sista smaksättarna i köttfärsen

  • Sen är det bara att börja knåda .... fuska inte för då kanske inte kryddorna fördelar sig jämt ;-)

  • Innan du rullar alla köttbullarna föreslår jag att du steker ett par, tre stycken och smakar av.
    För den tuffa kanske inte eftersmaken är tillräckligt stark .... då har du nu chansen att krydda mer
    i smeten innan du påbörjar "rullningen"

  • Använd helst riktigt smör, gärna rikligt, speciellt om du använt nötfärs
  • Stek i ett par omgångar tills dina köttbullar är gyllenbruna och genomstekta

Passar på julbordet, till potatismoset, nedstoppade i pitabröd med sallad och dressing,
med bulgur och tzatziki eller med kokt potatis och brunsås ....

Smaklig måltid gott folk !!!