Vitlök (Allium sativum) är en gammal kulturväxt som troligen härstammar från Väst/Central asiens stäpper. Det är en oregelbundet formad lök som innehåller ett antal böjda klyftor förenade under ett vitt skal. Löken har en karaktäristisk lukt och smak.

Jag älskar vitlöken som heter SOLO, det är en kinesisk vitlök med helt annat utseende. Den största skillnaden är att den inte innehåller några klyftor, utan hela löken är i ett enda runt stycke. Smaken är densamma som vanlig vitlök, möjligen något mildare. Lätt och enkel att använda istället för att skala och pilla med de små klyftorna i vanlig vitlök. Solo finns numera i de flesta butiker och jag tycker Solo har bättre hållbarhet dessutom. 1 solovitlök är som 2-4 klyftor.

Vitlök innehåller flertalet olika substanser, flera med medicinska effekter och är en av våra näringsrikaste grönsaker. Den innehåller vitamin A, B och C samt flertalet olika svavelföreningar. Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella ämnet allicin, som kan döda vissa bakterier. I Sverige har vitlök godkänts som naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning, tack vare dess förmåga att stimulera immunförsvaret. Det låter ju fantastiskt, men mängden vitlök som vi får i oss är ofta relativt låg i förhållande till annan föda och vi är nog mest vana vid att använda vitlök som krydda i matlagningen.

Vitlök sätter smak på många maträtter. Hur mycket vitlök man ska ha i en maträtt beror mycket på tycke och smak. Gillar man vitlök kan man oftast dubbla det som står i receptet.

För att använda färsk vitlök så bryter man loss klyftor, skalar dessa och skär av ändarna. Sedan kan man antingen pressa dem i en vitlökspress eller hacka i små bitar. Pressade vitlöksklyftor ger en skarpare vitlökssmak och hackade vitlöksklyftor ger en mildare och mjukare vitlökssmak.

Man kan även grilla eller ugnssteka hela vitlöksklyftor. Vitlöksklyftor kan även läggas in i olja och kryddor, man kan även smaksätta smör med pressad vitlök.

En nackdel med vitlök är att man kan få dålig andedräkt, men om man äter vitlök väldigt ofta och vänjer kroppen vid det så luktar man inte alls lika mycket, sägs det. En del säger att lukten minskar om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.