Här har du vitlök så det räcker och blir över :-)
En riktigt kraftig smak av vitlök, salt soja och lite stark sambal olek ....
Sonen tryckte flera stycken, helt utan någonting till.
Funkar utmärkt med enbart en sallad eller varför inte klyftpotatis eller ris.
Tänk på att de flesta smakerna sitter i marinaden, så använd den till sås om du vill
eller stänk lite över riset om du har det som tillbehör


Du behöver:

4 stora frysta Kycklinglår
½ dl Soja (kinesisk)
½ dl Hoisinsås
1 msk Sambal Olek
2 rivna Vitlökar SOLO eller 6 pressade vitlöksklyftor

  • Lägg fyra frysta eller lätt tinade kycklinglår i en ugnsfast form
  • För bästa resultat är det bra om kycklingen får tina i marinaden, då hinner smaker tränga in i kycklingen
  • Rör ihop ingredienserna till marinaden

  • Massera in vitlöksmarinaden i kycklinglåren
  • Låt stå framme tills kycklingen nästan tinat klart (några timmar), eller nederst i kylen under natten
  • Vänt låren några gånger under tiden de tinar

  • Ställ in kycklingen mitt i ugnen, 200 graders värme
  • Den totala stektiden beror helt på storlek och hur väl tinade kycklinglåren är
  • "Mina lår" var enorma den här gången och dessutom fortfarande lite kalla i mitten ;-) Stektiden blev totalt 50 minuter
  • Vänd låren några gånger under stekningen
  • När halva tiden gått så kan man behöva lägga en bit ugnsfolie över formen så att kycklingen inte blir bränd i marinaden

  • För att vara säker på att kycklingen är genomstekt, även nära benen, så stick lite i den eller skär ett snitt nära lårbenet.
  • Är vätskan klar och fin så är allt OK, men sipprar det blodblandad, rosa vätska ur .... INTE klar.

Tips:

Jag skulle aldrig komma på idén att slänga den underbara marinad som kycklingen har stekts i. Jag spar den och "återanvänder" den ännu en gång, låt marinaden stå och svalna först.

Jag har oftast kycklingfiléer i frysen, så jag plockar fram några stycken och lägger dem i dubbla fryspåsar. Sen häller jag marinaden över filéerna och knyter ihop. Vänder påsen några gånger så att all kyckling täcks.

Skriv på påsen vad som finns i .... jag har själv blivit överraskad när jag tinat hempackade påsar från frysen .... ha ha ha. Sen är det bara att kasta in dom i frysen igen, snabbt som sjutton.

När du sedan skall steka eller grilla kycklingfilé nästa gång kommer kycklingen att tina fint i marinaden och få en underbar smak av vitlök, soja och sambal