Vill du göra det enkelt för dig eller saknar du helt förkunskaper om bakning ?
Då har jag ett tips på hur du på ett kick gör wienerbröd med vaniljfyllning ....
som du kan imponera med när du får oväntat besök

Se till att ha färdiga smördegsplattor i frysen och vaniljkrämspulver i skafferiet
så har du alltid en snabb nödlösning till hands ;-)

Du behöver bara:

Valfritt antal färdiga Smördegsplattor beroende på hur många wienerbröd du vill grädda
(köp de fyrkantiga som du hittar i frysdisken)
Marsan eller Vaniljkräm, pulver som du blandar med mjölk, ca 0,5 dl färdig kräm till varje bröd
(köp den som skall kallröras, inte den som behöver kokas)
Florsocker till garnering

  • Det finns många fabrikat och flera storlekar på färdig smördeg. Det spelar ingen roll vad du väljer .... bara smördegen är fyrkantig. Är den rektangulär kan du alltid skära bort lite så den blir fyrkantig
  • Tina så många plattor som du önskar wienerbröd
  • Rör ihop marsan/vaniljsåspulver med mjölk till en tjock kräm. Följ instruktionerna på förpackningen. Vispa ordentligt eller skaka i en shaker .... inte kul med klumpar i krämen. Viktigt att du verkligen gör den till en kräm .... inte lös sås. Låt stå i kylen och svälla lite
  • Värm upp ugnen till 225 grader, varmluft eller över och undervärme (spelar ingen roll)

  • Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper
  • Pensla eller stänk lite vatten på smördegens hörn
  • Vik in hörnorna mot mitten och tryck till ordentligt så de stannar kvar där ...
  • Lägg en rejäl klick med vaniljkräm på varje knyte, var inte snål ;-)

  • Grädda mitt i ugnen ca 18-22 minuter (eller tills wienerbröden börjar få fin gyllenbrun färg. Tar du ut plåten för tidigt kommer bröden att vara kletiga och degiga i mitten ....
  • När wienerbröden kommer ut ur ugnen kommer de att sjunka ner (från att ha varit höga och fluffiga i ugnen)
  • Låt svalna några minuter på plåten

  • Använd tesil eller en mini sil för att pudra rikligt med florsocker över
  • Wienerbröden är godast att äta direkt när dom är nygräddade .... jag tycker inte att dom passar så bra för frysen eller för servering dagen efter

Lycka till !!!!