En härlig frukostlimpa som du kan göra både mindre och mer söt genom att minska eller öka
mängden honung. Porös och luftig, men innehåller ändå lite extra fibrer i form av vetekli

En limpa som de flesta barn brukar gilla och som fungerar super att dela på mitten och frysa
in i bitar för att sedan plocka fram varje dag (på så sätt har du alltid färskt bröd på morgonen :-)

Lite jästider att vänta på, men samtidigt kan man ju göra annat under tiden
och det är inte så noga om degen jäser lite längre än det som står.
Titta gärna på 2 andra recept på limpor sen tidigare: Enkla Sirapslimpor och Limpor på Yoghurt och Sirap

Läs igenom hela receptet innan du startar

Till 2 limpformar behöver du :

½ pkt färsk Jäst (25 gram)
6 dl Naturell Yoghurt (gärna den feta sorten)
2 msk Raps- eller solrosolja
½ msk Salt
2 dl Vetekli
0,75 dl Honung (kan både ökas lite eller tvärt om)
ca 11 dl Vetemjöl Special

2 Limpformar
Lite olja att smörja dem med

  • Blanda jäst och yoghurt i en hushållsassistent eller degbunke

  • Blanda i olja, salt och honung. Rör om lite
  • Häll sedan i vetekli och börja knåda degen. Bäst är att använda maskin
  • Fyll därefter på med mjölet

  • Knåda degen i minst 4-5 minuter så den blir spänstig och blank, men fortfarande ganska mjuk

  • Täck bunken med en bakduk och låt den stå framme i rumstemperatur i ca 2-3 timmar för att jäsa upp ordentligt

  • När degen jäst upp till mer än dubbel storlek häller du ut den på mjölat bakbord
  • Knåda degen ordentligt och forma sedan degbiten till en tjock "limpa"

  • Dela deglimpan på längden så du får 2 limpor
  • Smörj 2 limpformar med lite olja så brödet lätt lossnar från formen när det är klart

  • Lägg deglimporna i varsin form
  • Strö lite mjöl på toppen
  • Täck formarna med bakduken och låt degen jäsa ytterligare en timme

  • Sätt ugnen på 200 grader, både varmluft och "vanlig" värme fungerar
  • Grädda limporna en bit ner i ugnen och efter ca halva tiden börjar nog dina limpor, likt mina, få färg. Då kan du sätta in en bakplåt på falsen över formarna så att ytan på brödet inte blir för mörkt
  • Det tar runt 30-35 minuter för limporna att bli genomgräddade .... någon minut längre om du inte har varmluften igång

  • Ta ut limporna från ugnen. Låt de ligga kvar i formarna och kallna något innan du stjälper ut dem. Brödet är väldigt luftigt och poröst när det är nygräddat
  • När brödet har kallnat är det bara att dela limporna och frysa in om så önskas. Själv brukar jag på kvällarna ta fram en halva som får tina under natten ..... på så sätt har vi alltid färskt bröd på morgonen :-)